sastojci
- 190 g brašna
- 2 praška za pecivo
- 1 g cimeta
- prstohvat soli
- 175 g topljenog maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 250 g pirea od bundeve
- 40 g nakrupno nasjeckanih oraha
Preljev:
- 100 g šećera
- 2 naranče, sok
- 150 g mascarpone sira
- 80 g oraha (polovice)
Način pripreme
Bundevu ogulite, narežite na kocke i kuhajte 10 minuta, a potom ocijedite pa napravite pire i ohladite ga.
Pećnicu zagrijte na 190 °C i namastite kalup.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, soli i cimetom. Miksajte otopljeni maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje stalno miksajući, umiješajte brašno i na kraju pire od bundeve. Izlijte u kalup i pecite 30 - 40 minuta.
Za preljev karamelizirajte šećer, a kada potamni, zalijte ga sokom od naranče i pustite da prokuha i rastopi karamel. Kada reducira i postane gust kao sirup, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi na 20 °C. Ohlađeni karamel umiješajte u sir mascarpone pa time prelijte ohlađeni kuglof i ukrasite ga polovicama oraha.