
sastojci
Tijesto
- 280 g brašna
- 60 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 100 g mljevenih badema
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 200 g maslaca
Krema
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade
- 125 g maslaca
Preljev
- 350 g jagoda
- 1 preljev za torte
- 2 žlice šećera
Način pripreme
Brašnu dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, bademe, maslac narezan na listiće i miješajte električnom miješalicom da dobijete zrnastu smjesu. Zatim dodajte jaje i žumanjak pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku 15 minuta. Potom od tijesta oblikujte kuglice, utisnite ih u namašćen kalup za košarice.
Pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C da dobiju zlatnu boju. Pečeno tijesto nakon nekoliko minuta pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Za kremu pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Kuhajte na pari, uz miješanje, dok se krema ne počne zgušnjavati pa umiješajte natrganu čokoladu da se otopi. Kuhanu kremu ohladite, dodajte maslac i dobro izmiješajte. Kremom ispunite košarice i stavite ih u hladnjak da se krema stisne. Jagode narežite popola (ako su veće, na četvrtine) i rasporedite po košaricama.
Za preljev pomiješajte sadržaj vrećice preljeva sa šećerom i nekoliko žlica vode koju ste uzeli od 250 ml. Ostatak vode zagrijte da zavri, maknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na vatru i uz miješanje zagrijte do vrenja.
Gotov preljev hladite 2 - 3 minute i pažljivo prelijte preko voća u košaricama. Ostavite košarice na hladnome mjestu do posluživanja.
Preljev čuva voće od sušenja pa će košarice dulje zadržati svjež izgled
Proizvodi iz recepta
