Košarice s jagodama

Ukupno trajanje
50
Min
min

sastojci

Tijesto

  • 280 g brašna
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenih badema
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 200 g maslaca

Krema

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade
  • 125 g maslaca

Preljev

  • 350 g jagoda
  • 1 preljev za torte
  • 2 žlice šećera

Način pripreme

01

Brašnu dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, bademe, maslac narezan na listiće i miješajte električnom miješalicom da dobijete zrnastu smjesu. Zatim dodajte jaje i žumanjak pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku 15 minuta. Potom od tijesta oblikujte kuglice, utisnite ih u namašćen kalup za košarice.

02

Pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C da dobiju zlatnu boju. Pečeno tijesto nakon nekoliko minuta pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

03

Za kremu pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Kuhajte na pari, uz miješanje, dok se krema ne počne zgušnjavati pa umiješajte natrganu čokoladu da se otopi. Kuhanu kremu ohladite, dodajte maslac i dobro izmiješajte. Kremom ispunite košarice i stavite ih u hladnjak da se krema stisne. Jagode narežite popola (ako su veće, na četvrtine) i rasporedite po košaricama.

04

Za preljev pomiješajte sadržaj vrećice preljeva sa šećerom i nekoliko žlica vode koju ste uzeli od 250 ml. Ostatak vode zagrijte da zavri, maknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na vatru i uz miješanje zagrijte do vrenja.

05

Gotov preljev hladite 2 - 3 minute i pažljivo prelijte preko voća u košaricama. Ostavite košarice na hladnome mjestu do posluživanja.

Preljev čuva voće od sušenja pa će košarice dulje zadržati svjež izgled

podijeli

Proizvodi iz recepta