sastojci

Tamni biskvit:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60 ml ulja
  • 60 ml mlijeka
  • 130 g brašna
  • 40 g kakaa u prahu
  • 20 g čokolade u prahu
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev:

  • 1 kg naranči
  • 100-150 g šećera
  • 200 g sitno mljevenih keksa s maslacem
  • 6 listova želatine

Ganache:

  • 200 g čokolade sa 72 % kakaa
  • 100 ml vrhnja za šlag

Za ukrašavanje:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • naribana narančina korica

Način pripreme

01

Za biskvit pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu u prahu. Pjenasto smiksajte jaja, šećer i vanilin šećer (miksajte 10-ak minuta). Dodajte ulje i nastavite miksati pa naizmjence dodajte mješavinu brašna i mlijeko.

02

Kalup za tortu premažite uljem i pospite oštrim brašnom. Ulijte smjesu za biskvit i pecite na 180 °C oko 30 minuta, ovisno o pećnici. U međuvremenu napravite nadjev.

03

Namočite listove želatine u hladnu vodu. Naranče ogulite tako da uklonite i bijelu kožicu, narežite na manje komade i pritom uklonite eventualne koštice. Karamelizirajte šećer u širokoj posudi debljeg dna pa dodajte naranče miješajući da se sve poveže. Usitnite štapnim mikserom, dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina rastopi.

04

U toplu smjesu od naranče umiješajte sitno mljevene kekse. Nadjev rasporedite po biskvitu (ostavite kalup), poravnajte površinu pa ostavite u hladnjaku da se stvrdne. Vrhnje za šlag zagrijte gotovo do vrenja, dodajte natrganu čokoladu i maknite s vatre pa miješajte da se čokolada potpuno rastopi u vrhnju.

05

Maknite kalup i tortu prelijte ganacheom. Kad se ganache ohladi i malo stvrdne, stucite vrhnje za šlag, stavite ga u slastičarsku vrećicu pa tortu ukrasite šlagom. Ukrase od šlaga pospite naribanom narančinom koricom.

Naranče možete dodatno ispasirati kako bi krema bila što glatkija.

podijeli

Proizvodi iz recepta