sastojci
Tamni biskvit:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 ml ulja
- 60 ml mlijeka
- 130 g brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 20 g čokolade u prahu
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1 kg naranči
- 100-150 g šećera
- 200 g sitno mljevenih keksa s maslacem
- 6 listova želatine
Ganache:
- 200 g čokolade sa 72 % kakaa
- 100 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje:
- 100 ml vrhnja za šlag
- naribana narančina korica
Način pripreme
Za biskvit pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i čokoladu u prahu. Pjenasto smiksajte jaja, šećer i vanilin šećer (miksajte 10-ak minuta). Dodajte ulje i nastavite miksati pa naizmjence dodajte mješavinu brašna i mlijeko.
Kalup za tortu premažite uljem i pospite oštrim brašnom. Ulijte smjesu za biskvit i pecite na 180 °C oko 30 minuta, ovisno o pećnici. U međuvremenu napravite nadjev.
Namočite listove želatine u hladnu vodu. Naranče ogulite tako da uklonite i bijelu kožicu, narežite na manje komade i pritom uklonite eventualne koštice. Karamelizirajte šećer u širokoj posudi debljeg dna pa dodajte naranče miješajući da se sve poveže. Usitnite štapnim mikserom, dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina rastopi.
U toplu smjesu od naranče umiješajte sitno mljevene kekse. Nadjev rasporedite po biskvitu (ostavite kalup), poravnajte površinu pa ostavite u hladnjaku da se stvrdne. Vrhnje za šlag zagrijte gotovo do vrenja, dodajte natrganu čokoladu i maknite s vatre pa miješajte da se čokolada potpuno rastopi u vrhnju.
Maknite kalup i tortu prelijte ganacheom. Kad se ganache ohladi i malo stvrdne, stucite vrhnje za šlag, stavite ga u slastičarsku vrećicu pa tortu ukrasite šlagom. Ukrase od šlaga pospite naribanom narančinom koricom.
Naranče možete dodatno ispasirati kako bi krema bila što glatkija.