sastojci
Za tijesto:
- 60 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 60 g maslaca
- 2 jaja
Krema:
- 250 ml mlijeka
- 1 žlica cvjetića lavande (ili žličica suhe lavande)
- 3 žumanjka
- 25 g škrobnog brašna
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
Glazura:
- 200 g bijele čokolade
- 1 žlica suncokretova ulja
- kandirani cvjetovi lavande za ukras
Način pripreme
Maslac i 125 ml vode zagrijte do vrenja. Posudu maknite s vatre i umiješajte brašno pomiješano sa soli i šećerom. Vratite na vatru i miješajte dok se smjesa ne zgusne i dobijete glatko tijesto. Tijesto maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Zatim postupno uz miješanje dodajte jedno po jedno jaje. Glatko tijesto stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite u obliku valjka (7 cm) na lim prekriven papirom za pečenje. Eklere pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 min.
Za kremu zagrijte mlijeko i cvjetiće lavande do vrenja. Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izmiješajte pa umiješajte škrobno brašno. Vrelo mlijeko procijedite da uklonite cvjetove lavande te ga polako uz miješanje dodajte u smjesu od žutanjaka. Stavite na vatru i uz miješanje zagrijte da se krema zgusne, a zatim je prebacite u drugu posudu, prekrijte i ostavite da se ohladi.
Hladnu kremu izmiješajte el. Miješalicom i stavite u slastičarsku vrećicu s uskim nastavkom. Njime probodite svaki ekler (na oba kraja) i napunite kremom. Čokoladu rastopite na pari i umiješajte ulje. Umočite gornji dio eklera u čokoladu te ih ukrasite kandiranom lavandom.