Ekleri s kremom od vanilije i lavandom

sastojci

Za tijesto:

  • 60 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica šećera
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja

Krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 1 žlica cvjetića lavande (ili žličica suhe lavande)
  • 3 žumanjka
  • 25 g škrobnog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Glazura:

  • 200 g bijele čokolade
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • kandirani cvjetovi lavande za ukras

Način pripreme

01

Maslac i 125 ml vode zagrijte do vrenja. Posudu maknite s vatre i umiješajte brašno pomiješano sa soli i šećerom. Vratite na vatru i miješajte dok se smjesa ne zgusne i dobijete glatko tijesto. Tijesto maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

02

Zatim postupno uz miješanje dodajte jedno po jedno jaje. Glatko tijesto stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite  u obliku valjka (7 cm) na lim prekriven papirom za pečenje. Eklere pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 min.

03

Za kremu zagrijte mlijeko i cvjetiće lavande do vrenja. Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izmiješajte pa umiješajte škrobno brašno. Vrelo mlijeko procijedite da uklonite cvjetove lavande te ga polako uz miješanje dodajte u smjesu od žutanjaka. Stavite na vatru i uz miješanje zagrijte da se krema zgusne, a zatim je prebacite u drugu posudu, prekrijte i ostavite da se ohladi.

04

Hladnu kremu izmiješajte el. Miješalicom i stavite u slastičarsku vrećicu s uskim nastavkom. Njime probodite svaki ekler (na oba kraja) i napunite kremom. Čokoladu rastopite na pari i umiješajte ulje. Umočite gornji dio eklera u čokoladu te ih ukrasite kandiranom lavandom.

podijeli

Proizvodi iz recepta