sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 1 instant-kvasac
- 200 ml mlijeka
- 140 g šećera
- 50 g maslaca
- 0.5 žličice soli
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 200 g maslaca
- 25 g glatkog brašna
Za punjenje:
- 1 žumanjak
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 3 žlice ocijeđenog soka grejpfruta
- 2 vanilin šećera
- 200 ml krem-sira (mascarpone)
- 2 žlice džema od marelica
- marelice iz kompota
- 2 grejpfruta
Način pripreme
Brašnu dodajte kvasac, sol, šećer, rastopljeni maslac, jaje, žumanjak i, dodajući toplo mlijeko, zamijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplome mjestu, dok mu se volumen ne udvostruči. Za to vrijeme omekšani maslac i brašno dobro izmiješajte pa na podlozi od plastične folije formirajte pravokutnik (20 × 20 cm). Stavite u hladnjak da se ohladi.
Dignuto tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika 0,5 cm debljine. Na sredinu tijesta stavite ohlađeni maslac, preklopite krajeve tijesta preko maslaca (s jedne i druge, gornje i donje strane). Lagano poravnajte valjkom za tijesto, a zatim opet razvaljajte u oblik pravokutnika (40 × 40 cm). Tijesto opet preklopite u obliku pisma, prekrijte folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta. Ponovite postupak još tri puta.
Kad pripremite lisnato tijesto, razvaljajte ga u pravokutnik debljine 0,5 cm. Izrežite kvadrate (10 × 10 cm), posložite u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje. U svakom kvadratu utisnite malo sredinu i ostavite ih da se dižu 20 minuta.
Žumanjak, vrhnje, vanilin šećer, sok grejpfruta i sir izmiješajte u kremu. Na svaki komad tijesta stavite malo kreme. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 25 minuta, do zlatne boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
Premažite pečeno tijesto otopljenim džemom od marelica i preko kreme stavite marelice iz kompota i plošku grejpfruta. Grejpfrutu prethodno ogulite koru zajedno s pokožicom te oštrim nožem narežite ploške bez kožice. Pri tome skupite ocijeđen sok.