Danski kolač s voćem


sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 instant-kvasac
  • 200 ml mlijeka
  • 140 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 0.5 žličice soli
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 200 g maslaca
  • 25 g glatkog brašna

Za punjenje:

  • 1 žumanjak
  • 3 žlice slatkog vrhnja
  • 3 žlice ocijeđenog soka grejpfruta
  • 2 vanilin šećera
  • 200 ml krem-sira (mascarpone)
  • 2 žlice džema od marelica
  • marelice iz kompota
  • 2 grejpfruta

Način pripreme

01

Brašnu dodajte kvasac, sol, šećer, rastopljeni maslac, jaje, žumanjak i, dodajući toplo mlijeko, zamijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplome mjestu, dok mu se volumen ne udvostruči. Za to vrijeme omekšani maslac i brašno dobro izmiješajte pa na podlozi od plastične folije formirajte pravokutnik (20 × 20 cm). Stavite u hladnjak da se ohladi.

02

Dignuto tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika 0,5 cm debljine. Na sredinu tijesta stavite ohlađeni maslac, preklopite krajeve tijesta preko maslaca (s jedne i druge, gornje i donje strane). Lagano poravnajte valjkom za tijesto, a zatim opet razvaljajte u oblik pravokutnika (40 × 40 cm). Tijesto opet preklopite u obliku pisma, prekrijte folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta. Ponovite postupak još tri puta.

03

Kad pripremite lisnato tijesto, razvaljajte ga u pravokutnik debljine 0,5 cm. Izrežite kvadrate (10 × 10 cm), posložite u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje. U svakom kvadratu utisnite malo sredinu i ostavite ih da se dižu 20 minuta.

04

Žumanjak, vrhnje, vanilin šećer, sok grejpfruta i sir izmiješajte u kremu. Na svaki komad tijesta stavite malo kreme. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 25 minuta, do zlatne boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.

05

Premažite pečeno tijesto otopljenim džemom od marelica i preko kreme stavite marelice iz kompota i plošku grejpfruta. Grejpfrutu prethodno ogulite koru zajedno s pokožicom te oštrim nožem narežite ploške bez kožice. Pri tome skupite ocijeđen sok. 

podijeli

Proizvodi iz recepta