sastojci
Za čokoladnu roladu:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 70 g brašna
- 30 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml mlijeka
- 50 g tamne čokolade
Za punjenje:
- 200 ml tučenog vrhnja
- 150 g svježih malina
Za posipanje:
- 50 g badema (nasjeckanih)
- 100 g svježih malina (nasjeckanih)
- nekoliko listića svježe mente
Za čokoladnu kremu:
- 100 g tamne čokolade
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje (veličine otprilike 25 x 30 cm) obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U velikoj posudi miksajte snijeg od bjelanjaka dok vrhovi smjese ne postanu čvrsti. Dodajite postupno 50 g šećera dok smjesa ne postane sjajna.
U drugoj posudi mikserom izmiksajte žumanjke s preostalih 50 g šećera dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta.
Lagano umiješajte smjesu od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka.
Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodajte tu smjesu u smjesu od jaja i nježno promiješajte.
Zagrijte mlijeko u maloj posudi. Dodajte tamnu čokoladu i miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi. Umiješajte i ovu smjesu u tijesto.
Izlijte tijesto na pripremljeni lim za pečenje i poravnajte gornju površinu.
Pecite u zagrijanoj pećnici 12 - 15 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu tijesta ne bude čista kad je izvadite.
Dok je tijesto još toplo, pripremite čokoladnu kremu. Zagrijte vrhnje u posudi, ali pazite da ne prokuha. Dodajte mu tamnu čokoladu i miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi.
Prelijte čokoladnu kremu preko toplog tijesta.
Ostavite tijesto da se hladi nekoliko minuta, a potom nanesite tučeno vrhnje po cijeloj površini.
Na tučeno vrhnje rasporedite svježe maline.
Pažljivo zarolajte tijesto.
Pospite po roladi nasjeckane bademe, maline i listiće svježe mente.
Ostavite u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.