sastojci
- 200 g mljevenih keksa s maslacem
- 2 žlice šećera
- 50 ml slatkog vrhnja
- 40 g maslaca
- maslac za premazivanje kalupa
- mljeveni kokos za oblaganje kalupa
Za kremu:
- 500 g sira mascarpone
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- 100 g mljevenog kokosa
- 3 jaja
- 2 žlice oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica praška za pecivo
Za glazuru
- 200 g čokolade za kuhanje
- 40 g maslaca
- 25 g mljevenog kokosa
Način pripreme
Slatkom vrhnju dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne otopi. Mljevenim keksima dodajte otopljeni maslac, ulijte pripremljeno vrhnje i dobro izmiješajte pomoću električne miješalice.
Kalup za torte (promjera 24 cm) premažite maslacem, a dno kalupa obložite papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu ravnomjerno dobro utisnite u kalup. Zatim u kalup stavite malo mljevenog kokosa i dobro obložite rubove kalupa.
Siru dodajte jaja, šećer u prahu, brašno pomiješano s praškom za pecivo, vanilin šećer i dobro izmiješajte pomoću električne miješalice. Dodajte slatko vrhnje i ponovo izmiješajte. Na kraju umiješajte mljeveni kokos.
Smjesu ulijte u kalup, lagano poravnajte i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 °C oko 40 minuta. Kad se cheesecake ispeče, ugasite pećnicu pa ga u zatvorenoj pećnici ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Maslac stavite u manju posudu i na laganoj vatri dobro ga zagrijte. Lagano miješajte dok ne postane proziran pa ga maknite s vatre. Dodajte čokoladu natrganu na kockice, poklopite i ostavite da odstoji oko dvije minute.
Pomoću žlice ga dobro izmiješajte da postane gladak. Pričekajte da se malo ohladi kako bi se još malo zgusnuo pa ga izlijte po kolaču. Pospite mljevenim kokosom i ostavite da se potpuno ohladi.
Umjesto podloge od keksa možete napraviti podlogu od prhkoga tijesta.