Cannele – francusko pecivo

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 50 g maslaca (hladan, narezan na kockice)
  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera u prahu
  • 4 žumanjka
  • 1 žlica ruma
  • 1 žličica naribane korice naranče

Način pripreme

Prvi dan:

01

Mlijeko stavite u posudu, dodajte ostrugane sjemenke i mahunu vanilije pa zagrijte i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

02

Maslac, brašno i sol izmiješajte. Žumanjke i šećer u prahu dobro umutite, dodajte smjesi s maslacem, a potom i toplo mlijeko (bez mahune vanilije), uz miješanje. Smjesu protisnite kroz cjedilo da se ne bi stvorile grudice i umiješajte rum i koricu naranče. Ostavite pokriveno u hladnjaku 24 sata.

Drugi dan:

01

Ako koristite limene ili bakrene kalupe, premažite ih uljem ili rastopljenim maslacem i okrenite na papir da upije višak masnoće. Stavite kalupe u zamrzivač prije pečenja (2 - 3 sata). Ako koristite silikonske kalupe, i njih, također, premažite i stavite u zamrzivač jer će Cannele tako dobiti izvana potrebnu tamnu koru.

02

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Kalupe stavite u veliku posudu za pečenje i napunite ih gotovo do vrha (ostavljajući 1 cm prazno) tijestom koje ste prethodno promiješali. Posudu stavite na donju rešetku pećnice i pecite (oko 1 sat) Cannele dok ne dobiju smeđu boju. Izvadite ih iz pećnice. Ako koristite metalne kalupe, nakon nekoliko minuta izvadite tijesto na rešetku da se hladi, a ako ste Cannele pekli u silikonskim kalupima, ostavite da se ohlade do kraja. Najbolje ih je pripremiti 1 - 5 sati prije posluživanja.

Ovu slasticu počnite pripremati barem dva dana prije nego što je želite poslužiti

podijeli

Proizvodi iz recepta