Beze torta s orasima

sastojci

Kore:

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 1 žličica kakaa
  • 1 žličica octa

Krema:

  • 500 g vrhnja za šlag
  • 1 žličica vanilije
  • 100 g čokolade
  • 100 g tostiranih oraha

Način pripreme

01

Pripremite tri papira za pečenje, na svakom nacrtajte krug promjera 18 cm. Svaki papir preokrenite i stavite na odgovarajući lim za pečenje. Bjelanjke malo posolite i izmiksajte u meki snijeg pa postupno dodajte šećer. Nastavite miksati dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. Dodajte škrobno brašno, kakao i ocat i još kratko promiješajte.

02

Smjesu podijelite na tri dijela i rasporedite na pripremljene papire, unutar kružnica. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 60 minuta, uz ventilator. Izvadite iz pećnice i ostavite kore da se ohlade, potom pažljivo uklonite papir ispod njih. Dok se kore hlade, pripremite kreme.

03

Mikserom izradite čvrsti šlag, dodajte vaniliju i podijelite smjesu na dva jednaka dijela. Otopite 100 g čokolade u mikrovalnoj pećnici ili na pari, ostavite da se malo ohladi pa nježno umiješajte u polovicu šlaga. Tostirane orahe vrlo sitno nasjeckajte ili sameljite.

04

Na tanjur za serviranje stavite jednu koru, premažite je trećinom čokoladne kreme, premažite polovicom šlaga i pospite s malo usitnjenih oraha. Stavite drugu koru pa sve ponovite. Stavite treću koru, premažite preostalom kremom od čokolade i pospite orasima. Prije posluživanja tortu dobro ohladite.

Beze kore možete ispeći ranije, ohladiti i čuvati u kutiji ili plastičnoj posudi za torte.

podijeli