sastojci
Kore:
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 250 g šećera
- 1 žličica škrobnog brašna
- 1 žličica kakaa
- 1 žličica octa
Krema:
- 500 g vrhnja za šlag
- 1 žličica vanilije
- 100 g čokolade
- 100 g tostiranih oraha
Način pripreme
Pripremite tri papira za pečenje, na svakom nacrtajte krug promjera 18 cm. Svaki papir preokrenite i stavite na odgovarajući lim za pečenje. Bjelanjke malo posolite i izmiksajte u meki snijeg pa postupno dodajte šećer. Nastavite miksati dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. Dodajte škrobno brašno, kakao i ocat i još kratko promiješajte.
Smjesu podijelite na tri dijela i rasporedite na pripremljene papire, unutar kružnica. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 60 minuta, uz ventilator. Izvadite iz pećnice i ostavite kore da se ohlade, potom pažljivo uklonite papir ispod njih. Dok se kore hlade, pripremite kreme.
Mikserom izradite čvrsti šlag, dodajte vaniliju i podijelite smjesu na dva jednaka dijela. Otopite 100 g čokolade u mikrovalnoj pećnici ili na pari, ostavite da se malo ohladi pa nježno umiješajte u polovicu šlaga. Tostirane orahe vrlo sitno nasjeckajte ili sameljite.
Na tanjur za serviranje stavite jednu koru, premažite je trećinom čokoladne kreme, premažite polovicom šlaga i pospite s malo usitnjenih oraha. Stavite drugu koru pa sve ponovite. Stavite treću koru, premažite preostalom kremom od čokolade i pospite orasima. Prije posluživanja tortu dobro ohladite.
Beze kore možete ispeći ranije, ohladiti i čuvati u kutiji ili plastičnoj posudi za torte.