Copyright (c) 2019 OlesyaSH/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 OlesyaSH/Shutterstock. No use without permission.

Vino i grill - osnovna pravila dobre veze

Iako je pivo tradicionalno najčešći izbor za piće uz jela s roštilja, nećete pogriješiti ako se odlučite za vino, osobito ako pripremate crveno meso koje voli dobru vinsku pratnju. Roštilj zapravo i zbog svog nutricionističkog sadržaja i aromatičnosti odlično paše uz vino. Roštiljski dim komplementaran je mnogim oksidativno proizvedenim vinima, a svježina mladih vina, i crnih i bijelih, fino reže kroz masnoću mesa. Gemišti nisu za preporuku jer nutricionistički gledano viškovi kiseline, CO2 i sumpora (vina za gemište najčešće su jako sumporena) izazivaju žgaravicu i pojačavaju osjećaj težine.

Copyright (c) 2015 Evgeny Karandaev/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 Evgeny Karandaev/Shutterstock. No use without permission.

Kombinirajte lako

Da biste se mogli prepustiti guštima  i ukusnim kombinacijama vina i roštilja, važno je poštovati neka osnova pravila. Ima ih 9:

1. Roštilj traži jednostavnija vina s puno primarnih, voćnih aroma i ugodnih tekstura, stoga nema potrebe da kupujete preskupa vina.

2. Uz bifteke, ramsteke i druge velike steakove, kao i uz janjetinu, uvijek servirajte crno vino. Uz sva ostala jela s roštilja možete posluživati i bijelo i crno vino.

3. S lososom i tunom dobro se slaže crno vino s manje tanina, poput crnog pinota ili frankovke/borgonje, kao i punije bijelo vino, poput alkoholnih chardonnaya ili pošipa.

4. Bijelu ribu treba kombinirati s bijelim vinom, koje nije odležano u novim malim hrastovim bačvicama (barrique), jer uz plemenitu oboritu ribu ne želimo vaniliju ili kokos, koji se javljaju u bijelom vinu iz barriquea. Zato preporučujemo malvazije, pošipe ili vrhunske graševine.

5. Bijelo vino s puno kiseline, poput sasvim svježih malvazija ili sauvignona idealno je za srdelice i drugu malu plavu ribu.

6. Sauvignon blanc ili suhi rizling vina su koja imaju puno svježine. Napravljena su od aromatičnih sorti i svakako se preporučuju piti uz povrće i gljive sa žara.

7. Izbjegavajte vina s puno tanina. Roštilj je opušteni ritual, koji traži malo više pića. Crna vina s puno tanina piju se polako i u malim količinama.

8. Slobodno ohladite crno vino. Pojedina crna vina, poput Lagunine Terra Rosse, dizajnirana su da se piju hladna, a svaki beaujolais i mnoge jednostavne borgonje/frankovke i crni pinoti mogu se umjereno ohladiti.

9. Kad pričamo o roséima, to su vina koja se mogu odlično spariti s klasičnimroštiljskim jelima, poput pljeskavica, ćevapa i piletine, a idu i uz ribe i rakove pod uvjetom da su suhi. Roséi s ostatkom šećera ne idu uz slanu hranu. No suhi, perfektno ohlađeni rosé izvrsno je, lako pitko, voćno vino koje će vam uljepšati i ritual pečenja roštilja i jela koja ste ispekli na roštilju.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.