Pouring of cold sparkling wine, cava or champagne in two coupe glasses on table with sea view
Copyright (c) 2024 barmalini/Shutterstock. No use without permission.

Pétillant naturel - pjenušac u prirodnom obliku

Često skraćenog naziva Pét-Nat, ova je vrsta pjenušavog vina već dugo poznata i prisutna na policama trgovina. No, novi trendovi zaslužni su za njegovu trenutnu popularnost. Razlikuje se od ostalih pjenušaca zbog prirodnog procesa proizvodnje s minimalnim intervencijama. Naziv Pétillant naturel prevodi se kao „prirodno pjenušav" i odnosi se na drevnu metodu proizvodnje vina poznatu kao méthode ancestrale.

Cold sparkling wine, cava or champagne in two coupe glasses on table with blue sea view, French Riviera is summer, France
Copyright (c) 2024 barmalini/Shutterstock. No use without permission.

Lagano & osvježavajuće

Za razliku od tradicionalnog pjenušca, koji prolazi kroz drugu fermentaciju s dodanim šećerima i kvascima, Pét-Nat se ulijeva u boce dok je još u fazi početne fermentacije. Taj proces omogućuje vinu da nastavi fermentirati u boci, stvarajući blagu, prirodnu karbonizaciju. Rezultat je lagano gazirano, osvježavajuće vino s rustikalnim karakterom koji može varirati od suhog do blago slatkog. 

Manje alkohola

Često su nefiltrirani i sadrže talog, pa mogu biti i zamućena, ali neka vas to ne opterećuje - to im daje dozu autentičnosti. Takve vrste pjenušca rade se od crvenih i bijelih sorti grožđa, a okus im varira od voćnog i cvjetnog do biljnog i zemljastog. Također, manji postotak alkohola razlikuje Pét-Nat od pjenušca, pa je i ležernija, a možemo reći i zabavnija varijacija popularnog pića. Preporučujemo Pét-Nat posluživati u formalnijim prilikama kada je poželjno da udio alkohola ne „preuzme“ zabavu. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Cold sparkling wine, cava or champagne in two coupe glasses on table with sea view near Menton and Monte-Carlo, French Riviera, France is summer