Pétillant naturel - pjenušac u prirodnom obliku
Često skraćenog naziva Pét-Nat, ova je vrsta pjenušavog vina već dugo poznata i prisutna na policama trgovina. No, novi trendovi zaslužni su za njegovu trenutnu popularnost. Razlikuje se od ostalih pjenušaca zbog prirodnog procesa proizvodnje s minimalnim intervencijama. Naziv Pétillant naturel prevodi se kao „prirodno pjenušav" i odnosi se na drevnu metodu proizvodnje vina poznatu kao méthode ancestrale.
Lagano & osvježavajuće
Za razliku od tradicionalnog pjenušca, koji prolazi kroz drugu fermentaciju s dodanim šećerima i kvascima, Pét-Nat se ulijeva u boce dok je još u fazi početne fermentacije. Taj proces omogućuje vinu da nastavi fermentirati u boci, stvarajući blagu, prirodnu karbonizaciju. Rezultat je lagano gazirano, osvježavajuće vino s rustikalnim karakterom koji može varirati od suhog do blago slatkog.
Manje alkohola
Često su nefiltrirani i sadrže talog, pa mogu biti i zamućena, ali neka vas to ne opterećuje - to im daje dozu autentičnosti. Takve vrste pjenušca rade se od crvenih i bijelih sorti grožđa, a okus im varira od voćnog i cvjetnog do biljnog i zemljastog. Također, manji postotak alkohola razlikuje Pét-Nat od pjenušca, pa je i ležernija, a možemo reći i zabavnija varijacija popularnog pića. Preporučujemo Pét-Nat posluživati u formalnijim prilikama kada je poželjno da udio alkohola ne „preuzme“ zabavu.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.