Organski uzgoj daje kvalitetna eko vina

Ekološka proizvodnja sve više dolazi u fokus, a ništa drugačije nije ni s proizvodnjom vina. Jer kao preduvjet našeg opstanka nametnula se ekologija kojoj posvećujemo sve više pozornosti. Od razvoja tehnologija koje će doprinijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida pa sve do ekološke poljoprivrede. Ona se pokazuje i efikasnijom i zdravijim načinom kojim se doprinosi očuvanju okoliša. Upravo proizvodnja vina zauzima posebno mjesto u pokretu očuvanja okoliša, osobito jer se pokazalo da organski uzgoj vinograda daje odlične i kvalitetne rezultate.

Tajna je u organskom uzgoju

Naime, organski uzgojeno grožđe kvalitetnije je od grožđa iz konvencionalnih vinograda, a time su i vina od takvih plodova znatno atraktivnija. No organski uzgoj nije novost. Dobri poznavatelji enološkog svijeta znaju da se na ovaj način već desetak godina uzgaja vinova loza u nekim od najpoznatijih vinograda svijeta. Izvrstan primjer su vinarije Romanée-Conti, čije butelje nose početnu cijenu od oko tisuću eura. Champagna također, koja je zbog klime osobito osjetljiva na razne nametnike i bolesti vinove loze. I poznata šampanjerija Louis Roederer, koja proizvodi čuveni Cristal, najavila je prelazak na organski uzgoj.

Domaća eko vina

U našem području organski način uzgoja vinove loze gotovo je obvezan, čak i kad nije certificiran. Zahvaljujući nezagađenosti svog terroira, Hrvatska je idealna za organski uzgoj vina. To pokazuju i brojni vinari čija se vrhunska eko vina mogu pronaći na policama SPAR-a i INTERSPAR-a. Jedan od pokretača hrvatske privatne vinske industrije, Ivan Enjingi, istovremeno je i pionir ekološkog uzgoja u nas. Njegova graševina ili zweigelt iz Slavonije odlična su vina koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Vinske poslastice iz dalmacije i zagorja

Dalmacija je također pogodna za eko uzgoj pa potražite Zlatan Otok Zlatan pošip i crljenak, a iz Komarne stiže neodoljivi plavac. U Komarni su ponosni na svoju eko proizvodnju, a zahvaljujući prirodnom smještaju, vina su osobito kvalitetna. Hrvatsko zagorje također krije prave dragulje među vinima. Bolfanov sauvignon i rizling te Millenium obitelji Tomac prave su vinske poslastice.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.