Kako poslužiti vino

Nakon ukusnog obroka dobro bi nam pasala čaša finog vina, no mnogi od nas smatraju da su ona samo za profinjenu elitu… E pa, varate se! I vi možete uživati u kraljevskom vinskom tretmanu uz savladavanje nekih osnovnih znanja.

Lagana jela traže lagano vino

Vino je puno više od cijeđenog grožđa, a svaka sorta priča svoju priču. Vina je potrebno uskladiti s jelima, no još je važnije da ih uskladite prema vlastitom ukusu. Osnovno je pravilo da uz lagana jela idu lakša vina i obrnuto. Tako primjerice uz piletinu i puretinu možete poslužiti i crna i bijela vina dok uz teletinu pašu isključivo crna vina. Pazite također na pravilo da se uz intenzivno pikantna jela vino ne poslužuje.

Kako držati čašu

I dok se neki protive miješanju vina, odnosno da se uz obrok posluže dvije ili tri vrste, to nije zabranjeno. No, morate imati na umu da kada mijenjate vino, da promijenite i čaše. Čašu uvijek držite za dršku, nikada za tijelo, kako ne biste promijenili temperaturu vina. Također, uvijek pijte male gutljaje.

Temperatura vina je važna

U svečanim prilikama poslužuju se tri vrste pića – za aperitiv se najčešće poslužuju kokteli, bijelo vino ili šampanjac, uz glavno jelo bijelo ili crno vino, a uz desert najčešće šampanjac, ako ga već niste poslužili za aperitiv. Vina je najbolje ostaviti da se ohlade ili, na primjer, crno vino možete poslužiti na sobnoj temperaturi. Vina koja se piju hladna ne smiju dugo stajati u hladnjaku, a otvorenoj boci dovoljno je 15 minuta da dobije potrebnu temperaturu.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.