Kako odabrati pravo vino uz jelo?

Postoje brojne vrste vina, a svaka vrsta ima i svoje kriterije za posluživanje uz razna jela. Kako se sljedeći put ne biste morali preznojavati tijekom odabira prave kapljice, naučite osnovna obilježja vina koje želite kušati, a prvo odredite je li vaše vino suho, polusuho, slatko, poluslatko, bijelo, crno, ružičasto...  Izbor vina također će ovisiti i o vrsti jela uz koje ćete ga poslužiti, ali i ukusu kušatelja. 

Preporuka SPAR sommeliera

Ako niste sigurni koje vino odabrati uz koje jelo, ne očajavajte. Najčešće zablude koje ljudi imaju u vezi vina su da ne vole piti bijela vina, ne pašu im crna vina i slično. „Nitko ne voli piti loša vina, ali čim se proba nešto dobro, razmišljanje se korigira“, objašnjava sommelier Krešimir Miljanić, voditelj asortimana pića u SPAR-u, i dodaje da je kultura uživanja u vinu u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina ipak sustavno u porastu, unatoč krizi.

Što za aperitiv, uz ribu, mesne plate, desert…

Na naše pitanje o preporukama vina uz razna jela, g. Miljanić je krenuo  redom. „Za aperitiv bih uvijek preporučio pjenušavo vino, prosecco ili suhi pjenušac, naravno. Što ćete poslužiti za desert zavisi od samog deserta, no uvijek je dobar izbor lagani, prhki Muškat momjanski ili predikatna graševina. Što se pak tiče crnog vina, tipski se uvijek vodimo za kombinacijom crveno meso – crno vino zbog tanina i ugodnih vinskih kiselina koje ćemo naći u crnim vinima. Također, uz plavu ribu, pogotovo pečenu, ide crno vino, neki alkoholno ne preteški Plavac. Što se tiče bijelih vina, jedan „must do“ svakako je mladi, aromatični Sauvignon uz šparoge, a uz bijelu morsku ribu odlično će pasati „morska“ bijela vina Malvazija ili Pošip. Uz mesne plate koje sadrže kulen, kobase, čvarke i slično odlično će se sljubiti svježa, mlada graševina.“

Hrvatska vina

Ako se odlučite za turu po Hrvatskoj, morate znati i koje je sorte vina najbolje kušati u kojem dijelu Lijepe naše. „Uvijek birajte autohtone sorte. U Istri svakako isprobajte Malvaziju i Teran, u Dalmaciji Plavac i Pošip, a u Slavoniji je izbor vrlo raznolik. Zemlja je plodna, klima je odlična te iz tog razloga podjednako dobro uspijevaju i bijela i crna vina. Što ćete kušati ovisi u kojem ste podrumu, no graševina je „must have“. U Zagrebu također možete isprobati ama baš sve! Stoga bih preporučio nešto iz uvoza“, otkriva Miljanić. Ako ste pak vegetarijanac, uz vegetarijanska jela najbolje će odgovarati lakša, mlada svježa bijela vina.

Osnovni savjeti:

1. Meso divljač i perad

Crno vino dobro se slaže s crvenim mesom, a bijelo vino s bijelim mesom. Pečenja, poput patke ili jako mlade teletine, slažu se sa suhim bijelim vinom. Uz janjetinu i ombolo paše crno vino, a jela od divljači traže vina punog tijela i dobrih, ugodnih tanina te dobrih, vinskih kiselina. Uz perad poslužite „kremasta“ suha bijela vina kao što je Krauthakerov Chardonnay Rosenberg. Uz meso s ražnja ili roštilja poslužite bijela, ružičasta i lakša crna vina.

2. Tjestenina

Crna vina voćne arome, poput frankovke, dobro se slažu s umacima od rajčice ili mesnim umacima, a uz carbonaru i druge bijele umake od vrhnja odgovaraju jaka bijela vina naglašene arome. Ako ste se ipak odlučili za pesto, poslužite neko mediteransko suho bijelo vino.

3. Sirevi

Iako mnogi smatraju da uz njih najbolje pašu bijela vina, ne morate se odreći ni crnih. Crna vina dobro će se sljubiti uz mlade, tvrde sireve, a uz zrele sireve intenzivnijeg mirisa ipak odaberite bijelo vino poput dobrog barriquea.

4. Egzotične kuhinje

Uz tipična kineska jela najbolje je poslužiti aromatična vina poput traminca, slatkaste graševine, sauvignona bijelog, chardonnayja i slično. Uz meksička jela dobar će izbor biti crna vina, pogotovo merlogt, plavac i syrah. Uz ljuta jela koja sadrže čili poslužite merlot ili cabernet sauvignon. Uz indijska jela kušajte traminac, poluslatku graševinu, sauvignon bijeli, pinot sivi  i druge.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.