Kako ispravno skladištiti vino?

Odabir i kupovina vina samo su dio vinskog iskustva. Za idealno uživanje u dobroj kapljici potrebno je pripaziti na nekoliko faktora. Najvažniji od njih svakako je ispravno skladištenje, odnosno čuvanje vina. Jer jedino ćete tako sačuvati vino od vanjskih utjecaja koji uvelike utječu na promjenu njegova okusa.

Temperatura

Od svih stavki čuvanja vina, temperatura će biti gotovo pa najvažnija. Čak i nekoliko stupnjeva hladnija ili toplija temperatura može uništit okus i najskuplje i najkvalitetnije boce vina. Iako će precizna temperatura čuvanja ovisiti od sorte do sorte, vodite se pravilom kako je idealna temperatura skladištenja vina od 12 do 14 °C. Kao glavni razlog ovog pravila jest da će na tim temperaturama vino odmah biti spremno za posluživanje. Niže temperature možda neće drastično promijeniti okus vina, ali će poprilično usporiti proces njegova odležavanja. Osim toga, vino ne smije biti na temperaturama nižima od -3 °C zbog smrzavanja niti višima od 25 °C jer bi moglo promijeniti aromu i poprimiti ton vrenja.

Okruženje i položaj boce

Neovisno o tome planirate li bocu otvoriti za nekoliko dana ili mjeseci, vino mora biti u tamnome okruženju. Zato butelju čuvajte na mjestu koje nema direktan prodor svjetla koje će narušiti okus i arome vina. Vina ne vole niti vibracije koje utječu na pomicanje taloga, zato ih je potrebno čuvati na mjestu na kojem će moći mirovati. To je jedan od razloga zašto se butelje čuvaju u horizontalnom ili blago nagnutom položaju. Drugi je pluteni čep koji se suši dugotrajnim stajanjem u suhom okruženju i tako osigurava proboj zraka koji utječe na okus vina. No okruženje ne smije biti ni previše vlažno, zato biste vino trebali čuvati izvan kuhinje. Idealno u vinskom hladnjaku koji pravilno regulira temperaturu i vlažnost, a i nećete ga otvarati toliko često da bi trešnja narušila okus vina.

Posluživanje i čuvanje otvorenih boca

Ako niste spremni za investiciju vinskog hladnjaka, imajte na umu da onaj kuhinjski nije dobra opcija za čuvanje. U njemu uglavnom varira temperatura od 5 do 7 °C što je prehladno okruženje za čuvanje vina. Zato bi vino u hladnjak smjelo ići isključivo prije posluživanja kako bi postiglo idealnu temperaturu.

Međutim, idealno bi bilo vino prohladiti ledom u posudi za hlađenje. To se primarno odnosi na pjenušava vina koja se služe na temperaturi od 5 do 8 °C te bijela vina koja se ovisno o sorti služe između 8 i 12 °C. No crvena vina ne bi trebala doći blizu hladnjaka jer se, naravno ovisno o sorti, služe na temperaturi čuvanja, od 12 pa čak do 19 °C. Ako niste poslužili sve vino iz boce, dobro ga zatvorite i čuvajte još 3 do 5 dana. Boce s plutenim čepom koji je nakon otvaranja ostao čitav dodatno zaštitite voštanim papirom, odnosno papirom za pečenje. Tako ćete zaštititi vino od prodora zraka koji može uništiti njegov okus.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.