Nazdravite uz gemišt!

Uz slastan roštilj najbolje odgovara da popijete koju čašu vina, a možda i gemišta. Ovo lagano piće odlično osvježava i dobro upotpunjuje bogatu gastronomsku ponudu vašeg stola. Gemišt je popularno piće koje dobro prija uz pečeno meso, neizostavan je dio obiteljskog ili blagdanskog ručka i duljih vikend-druženja. U domaćoj ugostiteljskoj tradiciji gemištom se uglavnom naziva piće dobiveno miješanjem bijelog vina s gaziranom mineralnom vodom, a njegov naziv na njemačkom (gemischt) znači: mješanac.

Birajte suha bijela vina

Vrlo se jednostavno spravlja, a popularan je zahvaljujući pravilno odabranom vinu, uglavnom slabog alkohola, umjerene kiselosti i nježne arome. Za pripremu je najbolje koristiti sorte suhog bijelog vina. Dakle, birajte graševinu sjeverozapada Hrvatske, bijela vina sorte kraljevina i moslavac. Nikako nemojte uzimati traminac jer biste se mogli razočarati rezultatom. Njega je bolje konzumirati samog.

Savršen omjer

Najčešće se gemišt spravlja u čašama za bijelo vino od 2 dl. Izvorni gemišt bila je mješavina vina i vode u omjeru 8 : 2, ali s vremenom je postao nešto blaža varijanta, pa se obično pravi od pola vina i pola vode. U Samoboru postoji posebna verzija ovog pića, a zove se škropec jer se u manju čašu do crte koja označava 1 decilitar toči vino i odozgora se samo malo poškropi mineralnom vodom.

Gemišt i roštilj uvijek idu zajedno

Vrlo često se gemišt uspoređuje s pjenušcem. Za prave ljubitelje ovog pića dobar gemišt zasjenit će čak i pjenušac. Mjehurići koji se lagano dižu u čaši lako će prevariti i vas. U svakom slučaju, najbolje je piti gemišt tijekom jela ili odmah nakon obroka.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.