Desertna vina - Otkrijte ojačana i slatka vina

Visok postotak alkohola i visok postotak šećera glavna su obilježja ovih vina. Desertna vina nastaju tako da vinari pred kraj vrenja dodaju alkohol i time prekinu prirodan proces vrenja. Posebnost ovog okusa otkrit ćete u čašici našeg domaćeg prošeka ili porta, sherryja, madeire, marsale, vermuta... Desertna vina omiljena su pića svima koji vole slatko. No iza te slatkoće krije se 15 do 22 % alkohola.

Vinari širom svijeta muku muče kako da spriječe dodir zraka i vina, a u španjolskom Jerezu, postojbini glasovitih sherryja, puštaju zrak u bačve kroz posebne propusne čepove. Od pretjerane oksidacije štiti ga sloj kvasca na površini koji zovu flor. Dok drugi vinari kopaju podrume da im temperaturni skokovi ne pokvare vino u bačvama, u Jerezu bačvice sa sherryjem drže na površini pod limenim krovom. Većina vinara ne radi vino od svake berbe posebno, a u Jerezu miješaju puno berbi. A svejedno dobivaju iznimna vina kojima dodaju i alkohol, vinjak ili slične destilate pa sherry spada u ojačana ili fortificirana vina.

Ojačana su i portugalska vina porto i madera. Portugalci su uveli dodavanje alkohola da spriječe kvarenje tijekom transporta brodovima do Engleske gdje su najviše kupovali njihova vina. Porto da bi pili, a maderu da bi s njom kuhali. Vino s dodatkom alkohola danas je i Marsala sa Sicilije, no u prošlosti se radilo od grožđa prosušenog nakon berbe. Tako se radi i prošek, pa ako zimi u Dalmaciji na tavanu vidite grožđe u šupljikavoj drvenoj kutiji, nemojte misliti da ga je vinar zaboravio. Koncentraciju šećera i aroma koju kontinentalni hrvatski vinari dobivaju u bobicama dok su na trsu, odgođenim berbama, uz more postižu prosušivanjem bijelog ili crnog grožđa na vjetru.

 

U Češkoj i Slovačkoj ojačana i slatka vina zovu slamnata jer grožđe suše na slami, a u Italiji passito i tako se u Toskani radi vin santo, odnosno sveto vino. Tako ga zovu jer se grožđe u Toskani nekad prosušivalo do blagdana Svih svetih 1. studenog. Posebna priča su tokajci. Rade se od furminta (što je austrougarsko ime za moslavac, pušipel ili šipon) te lipovine i zovu ga kraljem vina i vinom za kraljeve.

Prirodnim desertnim vinima pristaju jako zreli plemeniti meki sirevi, gusja jetra, prhki keksi s orašastim plodovima te praline od tamne čokolade. Porto i sherry su pregrubi za delikatnu jetru, ali pristaju sirevima i desertima poput dubrovačke rožate. Suhi sherry i porto preporučuju uz pečenu patku ili gusku, paštete od divljači i rižoto sa šumskim gljivama.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.