Zeleni čaj – šalica puna nutrijenata

Čaj ulazi u trio najkonzumiranijih pića u cijelom svijetu. Uz vodu i kavu, čaj je piće koje rado piju milijuni ljudi diljem svijeta. Bez obzira na kulturu, vjeru i godine, čaj je u svojim brojnim oblicima postao dio tradicije različitih kultura diljem svijeta. Za neke zemlje kao što su Kina, Japan i Indija konzumacija čaja je dugovječna i etnička tradicija. Zemlje kao Rusija i Velika Britanija tradiciju ispijanja čaj uzele su od drugih zemalja i prilagodile ju sebi. U nju su unijele neponovljiv štih i stvorile vlastite tradicije čajanki. Iako dolaze u brojnim kombinacijama i sortama, crni i zeleni čaj sorte su koje poznaje svaki kutak planeta.

Bogatstvo zelenog čaja

Listovi zelenog čaja, za razliku od crnog, nisu fermentirani i zato ne posjeduju izraženi čajni miris i okus. Također zadržavaju svoju zelenu boju i veću količinu korisnih nutrijenata. Tako zeleni čaj sadrži široku paletu biljnih sastojaka koji ga čine nutritivno vrijednim. Zeleni čaj sadrži vitamine K, C te skupine B, ali i polifenole od kojih su najpoznatiji katehini te flavonoide kvercetin, rutin i kempferol. Iz zelenog ćete čaja dobiti veću količinu vitamina C negoli iz soka od naranče. Razina katehina u zelenom je čaju šest puta veća nego u crnome, a antioksidativna svojstva katehina nadmašit će djelovanje vitamina C i E na organizam.

Uživanje u okusu zelenog čaja

Zeleni čaj možete piti kako topao tako i hladan. A kad ga konzumirate u formi sušenih listića, prelijevati ga možete i dva do tri puta, s time da će drugo kuhanje zelenog čaja biti najukusnije. Međutim, više od tri kuhanja zelenog čaja nije preporučljivo jer će daljnjim kuhanjem gubiti sve više korisnih sastojaka. Najbolje ga je konzumirati bez šećera i mlijeka jer ovi dodaci čine zeleni čaj bezukusnim. A dodavanjem mlijeka u zeleni čaj utjecat ćete na njegova antioksidativna svojstva. Za sve ljubitelje slatkog okusa čaja, najbolja će opcija biti dodavanje meda.


*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.