Copyright (c) 2019 Oqbas/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Oqbas/Shutterstock. No use without permission.

Zdravo grickanje - hrskavi snack od povrća

Tragate za grickalicom u kojoj ćete moći uživati bez brojenja kalorija i zalogaja? Obavezno dajte šansu čipsu od voća i povrća jer osim što je niskokaloričan, moći ćete uživati u raznim okusima i diviti se jednostavnosti pripreme. Kelj, mrkva, jabuka, tikvica, batat… Baš sve dolazi u obzir!

Copyright (c) 2013 jreika/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2013 jreika/Shutterstock. No use without permission.

Prvo - priprema

Da bi vaš čips ispao savršeno hrskav, važno je narezati ga jako tanko. To možete učiniti ili na ribežu ili gulilicom za povrće. Ako ste dovoljno spretni, možete svoje voće i povrće narezati i nožem. Namirnice koje sadrže više škroba dobro je namočiti prije pečenja kako bi bile što hrskavije. Naravno, hrskavost će ovisiti i otemperaturi. Idealna je ona na 150 °C jer ćete na taj način najbolje dehidrirati namirnice koje pripremate.

Optimalno začinite

Prednost je čipsa iz kućne radinosti što ga možete aromatizirati kako god želite. Kao začine za čips od mrkve slobodno koristite maslinovo ulje, papar, sol i češnjak u prahu. Druga stvar koja će vam trebati u ovim „homemade avanturicama“ jest papir za pečenje. Mrkvu narežite na trakice, marinirajte pa ispecite do hrskavosti. Jabuku začinite umakom od šećera, vode i jabučnog octa u koji ste dodali malo cimeta. Umak ćete prije trebati zagrijati da se šećer lijepo rastopi i stopi s ostalim začinima.

Copyright (c) 2019 Daria Arnautova/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Daria Arnautova/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2018 Geshas/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Geshas/Shutterstock. No use without permission.

Novo lice povrća

Listove kelja je važno dobro oprati i osušiti krpom. Njega marinirajte kombinacijom limunova soka,  maslinova ulja, badema i soli. Listove kelja pecite dok ne poprime blago smeđu boju. Za ciklu slobodno koristite med, sol, papar, maslinovo ulje i balzamični ocat, a tikvice nakon što narežete na krugove najprije umočite u bjelanjak pa u ribani parmezan. Posolite i ohladite prije konzumiranja. Naravno, možete si pripremiti hrskave patlidžane, špinat, ploške krušaka s medom i cimetom ili recimo čips od banana. Jednom kad se zaigrate sa začinima i ludim kombinacijama, vašim čips-delicijama neće biti  kraja, a kupovni će brzo pasti u zaborav.

 

*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.