Zašto je dobro jesti češnjak?

Češnjak, poznat još i kao „smrdljiva ruža“, koristi se u raznim svjetskim kuhinjama kao namirnica koja daje dodatni okus jelima, ali je također stoljećima konzumiran zbog svojih ljekovitih svojstava te ga slobodno možemo nazvati čudotvornom biljkom. Sudionici Olimpijskih igara konzumirali su ga prije nastupa, a i graditelji egipatskih piramida jeli su češnjak kako bi ostali zdravi i bolje radili.

Češnjak je bogat vitaminima A, B1, B2 i C, mineralima – kalijem, željezom, kalcijem, fosforom, jodom i selenom, a sadrži i inulin, enzime, biljne masti i drugo. Ima antivirusna i antibakterijska svojstva te djeluje protuupalno. Također snižava krvni tlak te potiče protok krvi u organizmu. Štiti od bolesti srca i moždanog udara, a regulira i glukozu u krvi pa je zato dobar i protiv dijabetesa.

Vaše bake sigurno su vam rekle da pojedete češnjak kada vlada gripa ili prehlada - i bile su u pravu! Češnjak osnažuje imunitet i smanjuje mogućnost zaraze, a koristio se i u borbi protiv gangrene tijekom svjetskih ratova. Preporuča se konzumacija sirovog češnjaka i to na dnevnoj bazi, a što ga sitnije nasjeckate, stvorit će se više alicina koji ima antibiotička i antivirusna svojstva. Dobar je i za  astmatičare koji ga mogu pomiješati s mlijekom i popiti.