zeleni listovi na tanjuru

Zanimljiv šumski doprinos kulinarstvu: medvjeđi luk

Sezona je proljeća, a time i medvjeđeg luka. Jestiva divlja biljka koja aromom podsjeća na češnjak i luk može se koristiti kao dodatak u različitim jelima, a korisno je znati da su svi dijelovi jestivi, iako se u kuhanju pretežno koriste njegovi listovi. Variva, juhe, namazi, oplemenjeni maslaci i nadjevi za pite… Sve su to provjerene varijante za konzumaciju i toplu, ili bolje rečeno, osvježavajuću preporuku za pripremu kod kuće.

juha s medvjedim lukom

Poželjne karakteristike za organizam

Medvjeđi luk preporučuje se za detoksikaciju organizma jer veže na sebe masnoće i štetne tvari, sadrži antioksidanse, a preporučuje se za jačanje imuniteta i pospješuje rad probave. Njegovi listovi sadrže vitamine C i A te beta karoten.

Divlji sastojak koji paše u svašta

Medvjeđi luk se može dodati u razna peciva, kruh ili nadjeve za pite ili recimo quiche. Sitno nasjeckan može obogatiti jednostavne omlete, variva i salate, a često se priprema i u verziji popularnog talijanskog umaka – pesta. Nećete pogriješiti ako ga dodate jelima s tjesteninom ili se odlučite na jednostavnu konzumaciju u obliku namaza od sira koji ste začinili s malo ovog divljeg luka.         

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

pecivo s medvjedim lukom