Začinite salatu pravilno za najbolje rezultate

Salatu pripremamo poprilično često, bilo kao prilog jelu ili kao samostalni obrok. Zato ju začinjavamo brzo, gotovo pa rutinski i bez puno razmišljanja. Ali često to radimo potpuno pogrešno, pa iako smo navikli na okus svoje salate, ona ne ispunjava svoj puni potencijal. A ima ga zaista mnogo, jer može biti savršen obrok prepun kvalitetnih namirnica koje naše tijelo treba.

Pripremite salatu

Izbor salate, dodataka i začina koje u nju stavljate ovisit će o vašim preferencijama. No postoje univerzalni koraci koje morate slijediti kako bi okusi zaživjeli u punom svjetlu. Za početak obratite pozornost na samu salatu. Bila ona kristalka, iceberg, rukola ili neka druga, važno ju je dobro oprati. No za začinjavanje je još važnije dobro ju osušiti  jer vlažna salata sa sobom nosi vodu koja razrjeđuje teksturu i okus baš svakog dresinga.

Oprezno s kiselinama

Kao i kod ostalih jela, i salata traži idealno vrijeme za dodavanje začina. Ako je vaš izbor dresinga klasična kombinacija soli, ulja i octa, dobro razmislite o redoslijedu dodavanja. Naime, salatu biste prvo trebali začiniti solju, jer dodate li prvo ulje ono će obložiti salatu i neće dopustiti prodiranje soli i prožimanje okusa. Osim toga, kod pripreme ovog dresinga obratite pozornost na omjer ulja i octa koji koristite. Pretjerate li s kiselinom u salati nećete osjetiti niti jedan drugi okus. Isto vrijedi za sve kiseline koje dodajete u dresing, pa čak i limun.

Začinite u pravom trenutku

A kad je količina dresinga u pitanju, premalo vam neće dati punoću okusa, a previše će preuzeti okus čitava jela. Zato salatu začinjavajte postupno i uz miješanje kako biste na vrijeme mogli procijeniti kad ste ju dovoljno začinili. Ako pripremate veću količinu salate u velikoj posudi, idealno bi bilo začine dodavati u slojevima kako bi se proželi kroz čitavo jelo. No odaberite pravi trenutak jer će prerano začinjena salata, pogotovo kad joj dodajete kiselinu, uvenuti. Stoga će desetak minuta prije posluživanja biti najbolje vrijeme za začiniti povrtnu salatu. Tako će se prožeti svi okusi, salata ostati čitava, a dresing neće završiti na dnu posude.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.