
Vrijeme pečenja mesa: Minute su važne!
Prilikom pečenja mesa, bez obzira na to koje je vrsta mesa, važno je na umu imati nekoliko osnovnih savjeta za uspješno i ukusno pečenje. Ako meso namjeravate peći u pećnici, potrebno ju je prethodno zagrijati da bi se meso ravnomjerno ispeklo. Važan je i odabir posude za pečenje jer kada pečemo u otvorenoj posudi, meso će biti više reš pečeno, kao s roštilja, a ako pečemo u zatvorenoj posudi, ono će biti sličnije mesu koje je pečeno ispod peke - odnosno, bit će sočnije.
Prema kilogramima
Neko osnovno pravilo pečenja mesa u pećnici trebalo bi biti da 1 kilogram težine zahtijeva 60 minuta pečenja. Naravno, to ovisi i o stupnju pečenosti koji želimo postići, a pritom je praktično pri ruci imati kuharski termometar kojim ćemo, ubadanjem u meso, provjeriti ravnomjernost pečenja. Tako možemo izbjeći onu situaciju koja se mnogima dogodila – pečeno izvana, sirovo iznutra.

Govedina, janjetina, svinjetina, teletina
Za razne vrste goveđeg mesa preporučljivo je vrijeme pečenja od 15 do 30 minuta na pola kilograma mesa, ovisno o vrsti, i to na temperaturi od 160 do 200 °C. Komade poput rebara ili ramsteka pecite na 200 °C, dok odreske sa stražnje strane nogu ili leđa pecite na nižoj temperaturi, ali duže vrijeme. Za svinjetinu vrijedi isto pravilo – veće komade mesa pecite na nižoj temperaturi i duže vrijeme. Janjetinu pecite na temperaturi od 180 °C, i to oko pola sata na pola kilograma mesa. Teletina će biti savršena na 200 °C i pečena prema pravilu: 25 - 30 minuta na pola kilograma mesa.
Piletina i puretina
Nježnom i poroznom pilećem i purećem mesu treba manja temperatura za pečenje, tako da će temperatura od 180 do 190 °C biti sasvim dovoljna. Navedena temperatura vrijedi za piletinu težine oko kilogram i pol, i to na oko sat vremena. Kako biste provjerili je li meso ravnomjerno pečeno, piletinu tijekom pečenja probodite vilicom: iz mesa bi trebali poteći prozirni sokovi, nikako ružičasta ili crvena tekućina.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.
