Vodič za pravi odabir mesa

Za većinu ljudi obrok bez mesa nije obrok. Nutritivno bogato, izvor proteina, vitamina, minerala i masnoća, meso se gotovo svakodnevno nalazi na našim stolovima. S obzirom na to da preko tjedna nemamo previše vremena za raskošne obroke, meso najčešće pripremamo brzinski, naglo zapečeno ili, pak, u varivu. No zato je vikend idealno vrijeme da si date oduška i pripremite omiljene mesne delicije.

Pitajte mesara

Ipak, prije same pripreme jela važno je odabrati odgovarajući komad mesa. U slučaju nedoumice, najjednostavnija opcija je pitati mesara u trgovini koji će vam rado preporučiti ono najbolje. Jer završno jelo ovisi o dobro odabranom i pripremljenom mesu. Svakako imajte na umu da nije svaki komad mesa prikladan za sve vrste jela. Zato ga je važno namjenski kupovati – vratinu, but, slaninu, prsa u skladu s jelom koje ćete pripremati.

Koje vrste mesa odabrati

Uz odabir mesa, mesar vam također može pomoći i oko duljine i načina pripreme određenog komada. Pa kako biste dobili očaravajuću zlatnu juhu, mirisan gulaš ili najsočnije pečenje nabavite i odgovarajuće meso. Kod kupnje govedine imajte na umu da to meso ima više vlakana pa mu treba dulja termička obrada. Za juhu su idealne lopatice ili vrat, a but će biti savršen u gulašima. Osim govedine, isprobajte i teletinu koja se kraće kuha pa time ne gubi na sočnosti. Teleći je but, pak, savršen za pečenja.

Koje vrste mesa odabrati

Svinjetina je meso koje se nekako najčešće nađe na našim tanjurima. Njezina visoka hranjivost i masnoća koja jelima daje posebnu aromu samo je dio razloga zašto ju volimo. Zaista širok izbor načina pripreme drugi je dio. Svinjska lopatica tako se savršeno uklapa u gulaše, vratina rezultira odličnim pečenjem, odresci od buta nezamjenjivi su, a pravi gurmani obožavaju lungić.

Perad je meso koje je najlakše i najbrže pripremiti. Lako probavljivo i dijetetski preporučljivo, ono je odličan izbor mesa kad pazite na svoju prehranu. Pečena krilca i batake najviše vole djeca, ali ni oni malo veći neće odoljeti pikantnim krilcima s roštilja. Prsa često znaju ispasti suha, no ispanirate li ih i pržite u vrućem ulju, zadržat će sočnost.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.