Važan dodatak – upoznajte različite vrste soli

Kroz povijest se koristila kao predmet razmjene, zbog nje su se vodili sukobi, a danas je nezaobilazan začin u pripremi jela. No važno je s njome ne pretjerati. Kad ju se konzumira umjereno, sol je saveznik našeg tijela. Otopina soli nalazi se u sastavu naše krvi, a živčani i mišićni sustav naprosto ne mogu funkcionirati bez nje. Ona, dakle, igra važnu ulogu u našem organizmu. Prikladno posoljena jela bit će idealan element uravnotežene prehrane, ali je pri tome važno koju vrstu soli koristite.

Rafinirana kamena sol iz koje su uklonjeni minerali i korisni spojevi nije nutritivno vrijedna pa naše tijelo od nje ne dobiva ništa osim okusa. Stoga je dobro isprobati i druge opcije. Našem organizmu osobito je pogodna ona prirodna morska, no zašto ne biste otkrili i neke druge vrste koje će vašim jelima dati posebne arome.

Crvena i crna sol

S dalekih Havaja stiže nam alaea, sol crvenkaste boje koju duguje vulkanskoj prepečenoj glini iz koje potječe. Sol se miješa s vulkanskom glinenom prašinom koja joj daje preko 80 vrsta minerala pa je alaea izvrstan izvor ovih mikronutrijenata. Kala namak indijska je crna vrsta koja je nerafinirana i zapravo je više ljubičasta, a ne crna. Bogata je sumporom pa stoga ima i nešto intenzivniji miris, a obvezan je dodatak aromatičnim indijskim jelima.

Posebne vrste soli

S Cipra pak stiže sol čiji kristali nalikuju snježnim pahuljama pa odatle dolazi i njezino ime – white flakes. Savršen dodatak jelima bit će i dimljena sol Rauchsalz Buche kojoj posebnu aromu daje izlaganje dimu prirodnim putem. Posebna među solima je bambusova koju su napravili perzijski svećenici koji su ju pekli u bambusovim tubama.

Megapopularna himalajska sol

Svojom bojom među solima ističe se i perzijska plava koja je posebna zbog plavičastog odsjaja prema kojem je i dobila ime. Izrazito je bogata kalijem, a jedna je od najrjeđih soli na svijetu. Himalajska sol već je dobro poznata s obzirom na to da se sve više nalazi u našim jelima. Na cijeni je zbog svoje čistoće, a dolazi u više varijanti. Cvijet soli čest je dodatak kolača, osobito onih s čokoladom ili karamelom, i to potpuno opravdano s obzirom na to da ovim slasticama dodatno naglašava njihovu aromu.

 

*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.