Upravljanje kalorijama

Kalorijski unos u organizam igra veliku ulogu u konačnoj tjelesnoj težini zbog čega je dobro biti informiran oko kalorijskih vrijednosti određenih namirnica. Ali, naravno, najvažnije je prakticirati raznovrsnu prehranu s naglaskom na nutritivnu vrijednost, a ne energetsku. U prvom planu nutritivno vrijedne prehrane trebaju biti proteini, bjelančevine, vlakna, vitamini i minerali. Naravno, kalorije mogu pomoći oko bolje orijentacije unosa energije tijekom dana i u tom smislu je dobro znati koliko određene namirnice vrijede. Najveće zamke su tzv. prazne kalorije koje nemaju nikakvu hranjivu vrijednost te predstavljaju većinskim dijelom masti i šećere. To su proizvodi koje bi trebalo ograničiti u prehrani, a najčešće je to teško jer su vrlo ukusni: bomboni, slatkiši, gazirana pića, masne i slane grickalice, majoneza... Ipak, važno je ne gledati na sve kalorije kao neprijatelje jer tijelu daju gorivo za fizičku aktivnost, metaboličke procese, izgradnju mišića i dr. Ako ste odlučni napraviti promjene u prehrani, najbolje je napraviti umjereni rez kako si ne biste uskratili i važne nutrijente. Mnogo je faktora koji utječu na gubitak težine, ali glavno je pravilo da treba potrošiti više kalorija nego što se kroz dan unese. Umjerenim odricanjem se već mogu postići dobri rezultati.

juha od poriluka
Copyright (c) 2017 margouillat photo/Shutterstock. No use without permission.

Namirnice s kojima ne možete pogriješiti

Dobra je vijest da je mnogo namirnica koje u 100 g sadrže manje od 100 kalorija. To je uglavnom povrće i voće koje bi svakodnevno trebalo konzumirati, ne samo zbog niske kalorične vrijednosti već prvenstveno zbog nutritivnih kvaliteta koje nude. Brokula, cvjetača, cikla, kelj, kupus, mahune, špinat, poriluk, pa čak i kuhani krumpir u 100 g imaju manje od 100 kalorija. Od voća svakako možete opušteno uživati u ananasu, kruškama, mandarinama, jabukama, kiviju, breskvama pa čak i bananama. Riba je osobito zdrava i preporučuje se jesti najmanje dvaput tjedno, a među najmanje kaloričnima ubrajaju se bakalar i šaran, pa čak i pastrva koja ima nešto više od 100 kalorija u 100 g. Svježi kravlji sir, zrnati sir, jogurt i mlijeko također pripadaju ovoj skupini namirnica ispod 100 kalorija, dok je s mesom situacija ipak drugačija.

Dobri i manje dobri odabiri

Među najmanje kalorične vrste mesa ubraja se piletina, odnosno pileća prsa bez kože, slijede ih pureća prsa pa teleći odrezak. Goveđe meso za juhu ili miješano mljeveno meso ima manje od 300 kalorija u 100 g što je u redu, a dok mesne prerađevine, odnosno naresci poput mortadele i slanine sadrže više od 500 kalorija u 100 g. Naravno, uvijek treba uzeti u obzir i činjenicu da se kalorijski sadržaj namirnica razlikuje ovisno o načinu na koji su pripremljene. Najgora je metoda prženje jer ono smanjuje nutritivne vrijednosti, a povećava energetsku. Zato što više kuhajte, pirjajte ili grillajte hranu!

Domaca pileca prsa na zaru s limetom
Copyright (c) 2019 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.
Avokado na starom drvenom stolu
Copyright (c) 2018 Krasula/Shutterstock. No use without permission.

Zdravije, ali i kalorično

Ima i onih namirnica koje se zbog hranjivih sastojaka i pozitivnih učinaka na organizam preporučuju uklopiti u jelovnik, ali su visokokalorične zbog čega je ključno biti umjeren. To su namirnice poput oraha, kikirikija i maslaca od kikirikija, avokada, tamne čokolade, kvinoje, maslinova ulja, chia sjemenki… Vrlo je važno održavati raznovrsnost u prehrani i naučiti balansirati sadržaj unosa i konzumacije namirnica.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.