Smotaj me nježno: Svladajte trikove za motanje sarme

Svaka kuharica ima svoj recept za pripremanje baš najukusnije i najposebnije zimske delicije – sarme. Iako je priprema ponekad zahtjevna i za nju je potrebno dosta posuđa i pranja, jednostavnost kuhanja i okus jela to nadmašuju! Kako se razlikuju recepti, tako se razlikuju i pripreme, ali i načini motanja sarme. Volite li više ušuškati sarmu po strani ili po sredini, to ovisi o vama, ali s ovim uputama nećete pogriješiti!

Umatanje po sredini

Ako želite sarmu smotati po sredini, meso stavite pri vrhu lista, s time da ostane otprilike 2 cm lista slobodno, nasuprot mjesta gdje se nalazi stabljika. Slobodni dio lista preklopite preko mesa, a nakon toga preko mesa preklopite prvo lijevu pa desnu stranicu kupusa. Mesni preklopljeni dio zarolajte prema dnu lista, mjestu gdje je bila stabljika. 

Umatanje po strani

Meso stavite na jednu stranu lista kupusa, ali ostavite otprilike 2 cm strane lista slobodno. Preklopite je stranicom na koju ste stavili meso pa zarolajte prema suprotnoj strani lista kupusa. Višak sarme sa svake strane palcem gurnite u zarolano meso, tako da ostane rupica na suprotnim stranama sarme. 

Umatanje u dlanu

Treći način jest da stavite list kupusa na svoj dlan i po sredini stavite meso, a nakon toga preklopite jednu pa drugu stranu lista preko mesa. Smotajte sarmu, a slobodne dijelove listova ugurajte u meso, ali nježno kako list ne bi puknuo.

Savjet!

Sarmu u loncu nikada ne miješajte žlicom, nego protresite lonac u kojem se kuha. Miješanjem se sarme mogu raspasti i odmotati, a to nikako ne želite! 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.