U punom sjaju – top 3 premaza za pecivo s rumenom koricom

Ponos svakog pekara su primamljiva i slasna peciva s rumenom i sjajnom koricom. Volite li i vi pripremati domaća peciva, odaberite onaj premaz koji vam najviše odgovara. Da bi pečeno pecivo imalo rumenu koricu, koriste se premazi od jaja, uljni premaz ili slatki sirup. Nanose se na tijesto prije, tijekom ili poslije pečenja. Prije ili tijekom pečenja najbolje je tijesto premazati smjesom od jaja ili mlijekom, a nakon pečenja više odgovaraju premaz s maslacem ili slatki sirup.

1. Jaja

Korica peciva bit će žarke boje ako peciva prije pečenja premažete razmućenim jajetom. Birajte premaz ovisno o tome kakvu boju želite postići. Sami žumanjak obojit će peciva u intenzivnu žarku boju. Bjelanjak će ih samo blago zarumeniti, a zlatnu sredinu dobit ćete ako za premaz razmutite cijelo jaje.

Zlatnu koricu na slanom pecivu dobit ćete ako razmutite bjelanjak s jednom žlicom vode. Za slatku varijantu prikladnija je smjesa od žumanjka i vode (ili ulja) i jedne žlice šećera. Mlijeko kao premaz može zamijeniti jaje, ali tada boja korice neće biti toliko intenzivna. Razliku ćete i osjetiti – prilikom jedenja korica neće biti hrskava, nego mekana.

2. Uljni premaz

Premazivanjem peciva maslacem ili uljem postiže se sličan efekt kao i premazivanjem mlijekom. Korica će biti mekana i nježne rumene boje, ali bez previše sjaja. Za pripremu ovog premaza možete koristiti maslac i suncokretovo ili maslinovo ulje. Želite li da mekana korica ima više sjaja, dodajte uljnoj osnovi razmućeni žumanjak ili pak svoje delicije od tijesta premažite tek na kraju pečenja. Neke kućanice za još bolji učinak mažu svoja peciva i prije i nakon pečenja jer će peciva tako sigurno dobiti mekanu i sjajnu koricu.

3. Šećerni premaz

Ako volite izraženi sjaj, poput laka, koristite šećerni sirup za premazivanje. Rastopite u toploj vodi malo šećera i premažite peciva dok su još topla. Kad se premaz osuši, korica će zablistati žarkim glamuroznim sjajem! Kao jednu od varijanti, možete koristiti i šećerni sirup ili vodu s medom. Slatki premaz idealan je za slatko tijesto jer pojačava njegov okus i može ga obogatiti dodatnom aromom meda ili ekstrakta vanilije.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.