
Trikovi za još ukusniji maslac
Maslac je sastavni dio gotovo svake kuhinje. Njime mažemo kruh ili prepečeni tost, pripremamo bogate kreme za torte i kolače, ali i oplemenjujemo rižota kojima daje savršenu kremoznost. Maslac je sam po sebi svestrana namirnica koja jednako dobro upotpunjava i slatka i slana jela. No uz malo volje i mašte oplemeniti ga možete na razne načine i stvoriti potpuno nove okuse. Upravo zbog njegova blagog i neutralnog okusa pomoću začina ga možete dizajnirati točno prema potrebama jela kojeg pripremate. Sve što vam je potrebno je maslac sobne temperature koji ste prethodno razradili pjenjačom ili mikserom te začini po vašem ukusu koje ćete u njega umiješati. Začinjeni maslac potom stavite na prozirnu foliju, zarolajte i pustite da se stegne u hladnjaku.

Uz crvena mesa
Svaki će vam grill majstor reći kako je jedna od najvažnijih stavki pripreme savršenog odreska s roštilja njegovo odmaranje nakon pečenja. No nije dovoljno odrezak samo odložiti sa strane. Dapače, potrebno ga je zatvoriti u posudu i, naravno, dodati mu maslac za još puniji okus. A kako biste odresku dali poseban pečat, pripremite maslac s vlastitom kombinacijom začina. S jačim crvenim mesom odlično će se spojiti jači začini poput čili paprike, papra, mladog luka, vlasca i češnjaka. Ako niste ljubitelji ljutih okusa, umjesto čilija u maslac možete staviti i malo slatke mljevene paprike.
Uz ribu i piletinu
S morskom ribom najbolje se sljubljuju mediteranski okusi. Stoga maslac začinite raznim kombinacijama mediteranskog začinskog bilja poput mažurana, bosiljka, ružmarina, peršina i kopra. Dodati mu možete i svježi češnjak te sok od limuna koji izvrsno prate okuse ribe pečene s roštilja. Iako koristiti možete sušene začine, savjetujemo vam da ipak prije posegnete za svježima. Njihovi će okusi bolje pristajati nježnoj ribi i maslacu. Nasjeckajte ih netom prije dodavanja maslacu kako ne biste izgubili dragocjene arome koje iz svježih začinskih biljaka brzo ishlape. Ovaj mediteranski maslac izvrsno će se sljubiti i s jelima od piletine koja su sjajna baza za gotovo sve kombinacije okusa osvježavajućih i ljutih začina.


Uz slatke okuse
Klasična kombinacija maslaca i pekmeza bit će još bolji namaz ako ih zajedno razradite i tako premažete topli tost. A palačinke namazane maslacem u koji ste dodali sitno sjeckane ili mljevene bademe ili orahe te žličicu kakaa dobit će sasvim novu dimenziju. U slatkoj varijanti maslacu možete dodati i narezano sušeno voće, med ili šećer te aromatični cimet koji će mu dati posebnu notu okusa.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.