Top savjeti – najlakše do savršenog prhkog tijesta

Tijesto za koje zaista možemo reći da ima tisuću lica svakako je ono prhko. Od njega radimo pite, tartove, quicheve, keksiće i drugih sto čuda. No čak i iskusnim rukama može biti problem ovo tijesto izvesti savršeno. Iako svaka domaćica ima neki samo svoj trik, postoje određena pravila za izradu prhkog tijesta uz koja će ono baš svaki put ispasti točno onako kako bi trebalo – prhko i perfektne teksture.

Sastojci za pecenje prhkog tijesta
Copyright (c) 2010 Avdeenko/Shutterstock. No use without permission.

Idealni omjeri i hladni sastojci

Prvo pravilo kod pripreme prhkog tijesta je hladnoća sastojaka, posebice maslaca. Na taj način dobit ćete tijesto koje je savršeno prhko i hrskavo. Uz maslac, rashladiti možete i brašno i šećer, ali i zdjelu u kojoj ćete raditi tijesto. Poželjno je da su vam i ruke hladne. Idealan omjer sastojaka kod izrade tijesta je 1 : 2 : 3, dakle na jednu mjeru šećera idu dvije maslaca i tri brašna. Veća količina masnoće rezultirat će boljim tijestom.

 

Birajte sastojke

Za prhko tijesto najbolje će biti oštro brašno ili kombinacija oštrog i mekog. Tako ćete dobiti najbolje rezultate. Umjesto kristalnog možete koristiti šećer u prahu koji će također dati bolju prhkost. Nemate li maslac nemojte koristiti margarin. Radije ga zamijenite maslinovim uljem ili mašću.

Kratko mijesite

Da bi vaše tijesto ispalo kao najboljim profesionalcima, sastojke što kraće mijesite. Najbolje je prvo pomiješati šećer i brašno, a potom dodati ledeni maslac koji narežite na komadiće i utrljajte prstima. Ako je smjesa previše grudičasta, dodajte joj žlicu-dvije vode ili jedan žumanjak.

 

Prhko tijesto i sastojci za pripremu
Copyright (c) 2021 Ahanov Michael/Shutterstock. No use without permission.

Obvezno ohladite

Tijesto nikako ne valjajte i pecite svježe zamiješeno. Prvo ga oblikujte u kuglu ili disk i ohladite minimalno pola sata, a tek potom valjajte na lagano pobrašnjenoj podlozi. Za lakše valjanje, valjak možete lagano nauljiti ili ga prije dobro ohladiti. Tijesto možete razvaljati i između dva komada papira za pečenje, tako ćete ga lakše prenijeti u kalup.

Okrugli kalup za prhko tijesto s grahom
Copyright (c) 2021 Ahanov Michael/Shutterstock. No use without permission.

Pravila pečenja

Prhko tijesto može se peći na dva načina – s opterećenjem ili bez. Važno je lagano ga zapeći 15-ak minuta na 200 do 220 °C pokrivenog papirom za pečenje i posutim grahoricama ili izbockanog dna kako se ne bi napuhnulo. Tek tada dodajte nadjev i dobit ćete najbolje rezultate.

 

Varijacije prhkog tijesta

Svestranost prhkog tijesta najbolje se vidi u raznim receptima u kojima ga možete koristiti. Stoga osnovne sastojke možete obogatiti ili zamijeniti raznim dodacima za još ukusnije rezultate. Tako u tijestu možete izostaviti šećer radite li slanu verziju, a dodati možete sitno ribani parmezan. U slatkim verzijama dio brašna možete zamijeniti gorkim kakaom, mljevenim bademima, orasima ili lješnjacima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.