Što su ugljikohidrati i zašto ih trebamo

voce, povrce i orasasti plodovi bogati ugljikohidratima
Copyright (c) 2018 Oleksandra Naumenko/Shutterstock. No use without permission.

Iako su najčešće na lošem glasu kao glavni razlog prekomjerne težine, ugljikohidrati su itekako poželjni u našoj prehrani. Ovisno naravno o tome koje birate. Kao i sa svakom namirnicom, ako ne postoji opravdan razlog, ugljikohidrate ne biste trebali izbaciti iz prehrane jer su oni jedan od glavnih izvora energije.

Što su?

Ugljikohidrati pripadaju skupini makronutrijenata koji se nalaze u određenim namirnicama. Uz njih, ovoj skupini pripadaju masti i proteini. Ugljikohidrati su u prehrani bitni jer tijelo opskrbljuju potrebnom energijom kako bi moglo normalno funkcionirati. Pri tome je važno odabrati prave. Ovi se makronutrijenti dijele na jednostavne i složene, odnosno prema njihovoj kemijskoj strukturi i tome koliko ih tijelo brzo apsorbira. Jednostavne ugljikohidrate tijelo brže apsorbira, naglo podižu razinu šećera u krvi, a jednako tako ju brzo i spuštaju. To rezultira češćom glađu i prejedanjem. Složene ugljikohidrate tijelo sporije apsorbira, razinu šećera u krvi održavaju u ravnomjernijoj razini i organizam opskrbljuju nutrijentima poput vitmina, minerala i vlakana.

 

sjemenke i kruh sa sjemenkama
Copyright (c) 2018 morisfoto/Shutterstock. No use without permission.
staklenke sa zitaricama, sjemenkama, mahunarkama, brasnom i raznim sastojcima hrane
Copyright (c) 2019 triocean/Shutterstock. No use without permission.

Koje izabrati?

S obzirom na to da složeni ugljikohidrati tijelo opskrbljuju i drugim nutrijentima te neće izazvati skokove u razini šećera, a time i osjećaja gladi, odgovor se nameće sam po sebi. Ova skupina ugljikohidrata poznata nam je i kao „dobri“, dok je kod jednostavnih najčešće riječ o rafiniranim šećerima. Zbog toga nam je i „junk“ hrana često privlačnija, ali nutritivno je siromašnija. Radije stoga birajte složene ugljikohidrate jer su oni minimalno procesuirani i zadržavaju većinu nutrijenata.

Prave namirnice

Da biste organizmu pružili sve što mu je potrebno i pritom unijeli bolju opciju ugljikohidrata, birajte namirnice koje sadrže one složene. Voće i povrće uvijek se mora naći na našim tanjurima, ali pripazite da ipak ne pretjerate. Birajte krumpir, banane, ciklu, naranče, jabuke, mrkve, bundevu i slično. Umjerenost i raznolikost osnovna su pravila. Mahunarke i cjelovite žitarice također sadrže složene ugljikohidrate, otkrijte ih u heljdi, leći, grašku, grahu, kvinoji, zobi i brojnim drugima. U unosu vrijednih nutrijenata pomoći će vam i orašasti plodovi i sjemenke koji će biti idealan izbor kao međuobrok, grickalica ili dodatak omiljenom jelu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.