pecena riba na tanjuru

Spremni za sezonu gradela

Ako trebate dobru ideju za ukusan ručak ili večeru, ne možete pogriješiti s ribom na gradele. Delikatno riblje meso možda treba malo pažnje, ali u pravilu je riječ o jednostavnoj pripremi. Sočnost se može lako očuvati i koža može ostati u potpunosti očuvana ako se pridržavate nekih osnovnih pravila.  

osoba cisti ribu na dasci

Pravilno očistite

Nakon kupnje ribe, prvi korak je čišćenje. To se obavlja nožem kojim je potrebno strugati po tijelu ribe u smjeru od repa prema glavi kako biste uklonili ljuske. Zatim ribu operite pod mlazom hladne vode i očistite utrobu od iznutrica. Trebat ćete zarezati ribu od smjera škrgi prema repu. Za kraj uklonite škrge tako da ih podignete, uhvatite prstom i izvučete. Još jednom ribu dobro isperite i uklonite sukrvicu. Za kraj ju posušite papirnatim ubrusom. Ovu fazu pripreme ribe za gradele možete spretno izbjeći ako zatražite uslugu besplatnog čišćenja ribe u INTERSPAR ribarnici.

Marinada je ključna za okus

Ribu marinirajte do 30 minuta. Klasični začini obuhvaćaju maslinovo ulje i svježe mediteransko bilje, malo češnjaka i peršina. Glavno je pravilo ¾ masnoće i ¼ kiseline. Naravno, uvijek možete malo promijeniti tradiciju i dodati đumbir, med ili javorov sirup, miso pastu, limetu ili kosovo mlijeko. Slatka komponenta može i ne mora biti uključena, ovisno o želji i preferencijama. Cilj je sačuvati i dodatno oplemeniti riblji blagi okus, a riblju utrobu možete nadjenuti ružmarinom za pravi mediteranski štih na tanjuru.

sirova riba s limunom na tanjuru
riba na gradele sa zacinima

Kako izbjeći prianjanje i trganje ribe na rešetki

Riblje meso lako se lijepi za rešetke, ali za to postoji efikasno rješenje. Rešetke je potrebno najprije dobro očistiti, a potom nauljiti. Ribu je također poželjno premazati maslinovim uljem prije stavljanja na grill. Jaka je vatra dobra ako želite postići hrskavu kožicu, a ako želite izbjeći raspadanje mesa, nemojte pretjerivati s okretanjem i pomicanjem ribe. Dvije su strane koje trebate ispeći, dakle računajte na jedno, pravovremeno okretanje lopaticom. Osim toga, danas su dostupna pomagala za grillanje ribe koja će vam olakšati cijeli proces.

Hit metoda: daska od cedra

Riblji fileti se u pravilu peku 3 do 4 minute sa svake strane ako je debljina fileta 2,5 cm. Najprije se peku na strani koja ima kožu. Cijelu ribu je poželjno zarezati bočno nekoliko puta s razmakom od cca 3 cm kako bi se ravnomjernije ispekla. Neka formula kojom se možete voditi jest za svakih 3 cm peći 8 do 10 minuta. Daska od cedra odlična je metoda za pripremu ribe koja daje još arome. Važno ju je prije nekoliko sati močiti u vodi ili u vodi i vinu, a dobra je vijest da se na cedrovoj dasci riba znatno lakše okreće.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

riba na ro tilju