skusa precena u foliji

Riba bez prigovora: skuša

Napravite odmak od klasike pa umjesto orade, brancina, srdela ili tune pripremite skušu koja je poznata po hranjivosti i bogatom okusu. Mnogima je dimljena skuša delikatesa koju najradije odabiru, ali postoji mnogo ukusnih načina na koje se u svježem obliku može pripremiti. Proteini, omega-3 masne kiseline, razni vitamini i minerali samo su neki od prednosti, uz prekrasne teksture i okuse.

dvije sirove skuse s limunom

Od mora do stola

Glavni imperativ za svu ribu i jamstvo kvalitete jest svježina. Svježu skušu ćete prepoznati po krutom tijelu i sjajnoj koži, bistrim izbočenim očima i blagom mirisu mora. Najbolje bi bilo pripremiti ribu na dan ulova, ali rijetko kad su takve prilike. Korisno je znati da se masna riba poput skuše može čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca i da ju je najbolje odmrzavati prirodnom metodom otapanja, odnosno potrebno ju je izvaditi noć prije iz zamrzivača i staviti u hladnjak.

Zapečena u foliji ili kao pašteta

Što se tiče pripreme, nebo je granica. Skuša ne zahtijeva kompliciranu pripremu. Može se peći u pećnici, na tavi ili na roštilju. U komadu se može nadjenuti povrćem, a za pripremu u foliji možete joj dodati komadiće rajčice, kriške limuna i malo maslaca. Ljubitelji namaza vjerojatno će se odlučiti za paštetu od skuše koja s tostiranim kruhom čini i više nego ukusan obrok. Za takvu deliciju potrebno je najprije skuhati ribu, temeljito je očistiti i usitniti u blenderu. Dodajte sirni namaz, kapare, limunov sok i maslinovo ulje, malo peršina, češnjaka i začinite po želji.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

jela sa skusom