Otkrivamo: quark ili tvorog sir
Zagrijavanjem ukiseljenog mlijeka dok se ne zgruša, a potom procjeđivanjem dobiva se sir quark ili tvorog. Ovaj ukusan kremasti sir popularan je diljem Europe, a to duguje činjenici što okusom podsjeća na svježi sir. Za razliku od uobičajenih sireva, quark se ne podvrgava fermentaciji, a to mu daje specifičan okus. Vrlo je blag - ni kiseo, ni sladak – a tekstura mu je vrlo glatka i svilenkasta, što ga čini izvrsnim dodatkom prilikom kuhanja i pečenja kolača.
Za doručak i kolače
Tradicionalno, quark se jede u kombinaciji s marmeladom sa svježim bobičastim voćem, a najčešće za doručak. U Njemačkoj je poznat kolač Käsekuchen ili kolač od sira napravljen upravo od quarka. Quark se koristi i kao osnova za umak Kräuterkäse, u koji se još dodaje luk, vlasac i peršin, a dodaje se na pečene polovice krumpira. Sjajan je i kao dodatak raznim knedlama, ali i štrudlama i pitama.
Savršen odabir za vježbanje
Udio masnoće u quarku može varirati, tako da ima mnogo varijanti ovog sira – od nemasnih do punomasnih. Nemasni quark cijenjen je zbog visokog udjela proteina i malog broja kalorija. To ga čini idealnom namirnicom za one koji paze na svoju prehranu, bave se tjelovježbom ili žele povećati unos proteina bez dodatnog unosa masnoća.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.