Punjena tjestenina na japanski: gyoze

Zena stavlja gyoza punjenje u tijesto
Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Sljedeći put kad odlučite pozvati prijatelje na večeru, možda je idealna prilika da im poslužite gyoze. Orijentalni recept zvuči i izgleda egzotično, ali se zapravo vrlo jednostavno može pripremiti u kućnoj radinosti i većina sastojaka dosta je klasična, odnosno uobičajena za našu kuhinju tako da nećete imati problema s kupovinom. Tjestenina punjena mljevenim mesom i povrćem poznato je japansko predjelo koje je inspirirano kineskim jiaozima. Naime, za vrijeme II. svjetskog rata japanski vojnici oduševili su se „kineskim raviolima“ i poželjeli ih se i nakon što su se vratili u Japan. Gyoze su u Japanu doživjele daleko veću popularnost, a i ostale kuhinje svijeta nisu ostale imune na njih.

Savjeti za pripremu slasnih pulumjeseca

Za izradu tijesta potrebno je glatko brašno, voda i sol. Tijesto se treba mijesiti sve dok se ne dobije kompaktna glatka struktura za što je obično potrebno desetak minuta, a zatim ga je najbolje ostaviti sat vremena pokrivenog u posudi da odmori. Nakon toga podijelite tijesto u više jednakih dijelova i svaki posebno razvucite valjkom za tijesto u tanki krug pogodan za punjenje nadjevom. Gyoze se najčešće pune smjesom od mljevene svinjetine, naribanog kupusa, mladog luka, češnjaka i đumbira. Naravno, sve je potrebno začiniti solju i paprom, ali moguće je koristiti i neke druge sastojke za nadjev poput junetine, mrkve, celera, poriluka, kozica ili škampa, gljiva, sira...

Gyoza dumplings sa soja umakom
Copyright (c) 2021 Elena.Katkova/Shutterstock. No use without permission.

Tri glavne vrste

Gyoze se razlikuju prema načinu termičke obrade. Najpopularnije su tzv. yaki gyoze koje se najprije peku u tavi na vrućem ulju, a kad je donji dio gyoza pečen, u tavu se dodaje voda. Gyoze se ostatak vremena zapravo kuhaju pod poklopcem koji je na samom kraju potrebno ukloniti kako bi se izvana dobila hrskavost. Druga vrsta zove se sui gyoza i one se kuhaju u vodi. Dobiva se vrlo nježna i mekana tekstura. Age gyoze prže se u dubokom ulju i jedu vruće i hrskave. Gyoze se poslužuju uz umak od soje, a dobrodošli su i drugi dodaci poput sezamova, čili ili rižina ulja.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.