Prirodne boje za pisanice

Bojenje jaja možda je najzabavniji dio Uskrsa. Šarene pisanice prepune raznovrsnih uzoraka poseban su ukras blagdanskog stola. I iako su danas dostupne umjetne boje koje su vrlo praktične, zašto ne biste bojili jaja na stari način? Prirodnim materijalima dobit ćete jednako intenzivne boje, a njihove mogućnosti zaista su neiscrpne. Ljubičasta, plava, zelena, smeđa, pa čak i srebrna pretvorit će vaše pisanice u prava mala remek-djela.

Skuhajte bojila

Hladnim bojenjem kuhana jaja umačete u hladnu kuhanu boju, dok kuhanjem sirova jaja kuhate zajedno s namirnicom kojom ih bojite. Osnovni postupak bojenja je da u litru vode stavite dvije žlice alkoholnog octa. Mješavinu dovedite do vrenja, ubacite prirodna bojila i na laganoj vatri kuhajte pola sata. Boju potom ohladite, u ohlađenu ubacite kuhana jaja i ostavite da stoje. Što jaja dulje stoje u boji, nijansa će biti intenzivnija.

Jaja u bojama namirnica

Zelenu boju pisanica dobit ćete kuhanjem špinata ili koprive, žutu od kurkume, šafrana, mrkve, kore limuna ili naranče, zelenog čaja ili kamilice. Kuhanjem jaja u ljuskama luka dobit ćete lijepu narančastu boju. Plavoljubičastu dat će vam ljubičasti kupus i sušene borovnice, a ružičastu cikla, sok od brusnica, konzervirani sok od višanja, dok će vam namakanje u vinu dati tamnocrvenu boju i teksturu s kristalićima. Posebno lijepe pisanice dobit ćete tako da 800 grama smrznutih borovnica lagano otapate u istoj količini vode. Nakon što tekućina dođe do sobne temperature i borovnice se otope procijedite ju, a potom u nju ubacite kuhana jaja koja namačite u hladnjaku preko noći.

Pisanice s uzorcima

Zanimljive uzorke na pisanicama možete napraviti pomoću pčelinjeg voska ili cvjetića i listića. Otopljeni vosak nanesite tankim štapićem na jaje, kuhanjem će on otpasti i dobit ćete željeni uzorak. Ako pak želite uzorak omiljenog cvijeta ili lista, stavite ga na jaje koje potom umetnite u najlonsku čarapu, poravnajte biljku i čvrsto svežite, a zatim kuhajte. Pisanice možete ukrasiti i gotovim bojama. Gotove boje zgodne su jer možete sami napraviti svoju mješavinu boja, a možete ih iskoristiti i za crtanje zanimljivih detalja. Tankim kistom crtajte točkice, crtice, zanimljive uzorke ili motive po želji.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.