Pripremite najukusniju hranu na pari i otkrijte nove okuse

Već nam je poznato da je kuhanje na pari jedan od najzdravijih načina pripreme namirnica. Brzo je, jednostavno i čuva sve vrijedne nutrijente. No uz nekoliko trikova ovako pripremljena hrana bit će još ukusnija. Za pripremu namirnica na pari nije vam potrebno mnogo. Možete ih pripremati u posebnom aparatu za parenje ili jednostavno zakuhati vodu u loncu i na njega staviti cjedilo ili posudu od bambusa. Što god vam odgovara. Kuhanje na pari sve je više na cijeni jer se na ovaj način čuvaju vrijedni nutrijenti, a priprema kratko traje. A da biste hrani dali novu dimenziju, iskoristite nekoliko naših savjeta i uživajte u ukusnim i zdravim jelima.

Odredite količinu vode

Za pravilno kuhanje na pari potrebna je odgovarajuća količina vode. Previše vode u loncu može dovesti do kuhanja namirnica ako je cjedilo uronjeno u nju, a premalo vode može pak dovesti do toga da ona u potpunosti ispari i posuda zagori. Količinu vode odredite prema cjedilu, važno je da ono ne dira površinu vode pa ulijte otprilike do polovice posude. Kod parenja namirnica važno je da para ne izlazi van. Cjedilo u kojem je povrće poklopite odgovarajućim poklopcem. Ukoliko para ipak izlazi sa strane, ispod poklopca povrće pokrijte kuhinjskom krpom.

Obavezno začinite

Izrežite povrće i meso koje ćete pariti na odgovarajuću veličinu kako bi se ravnomjerno skuhalo. Najbolji će biti komadići veličine zalogaja. Također, pripazite na vrijeme pripreme jer ne kuha se svako povrće jednako dugo. Nešto tvrđem povrću poput mrkve trebat će do 8 minuta, dok ono manje treba tek 5 minuta. Isto vrijedi i za meso i ribu. Da biste vašim namirnicama dali novu dozu okusa, začinite vodu na kojoj se pari. Tako možete ubaciti grančice ružmarina, listiće lovora, bosiljka i slično. Francuski kuhari povrće vole pariti i na morskoj vodi, a nije strano ni parenje na pivu. Namirnice možete pariti umotane u papir za pečenje ili lisnato povrće koje će im dati posebnu aromu. Od papira za pečenje napravite male paketiće u koje uz namirnicu koju parite ubacite i začine poput češnjaka, zrna papra i slično. Lisnatim povrćem možete i obložiti cjedilo i na njih stavite namirnice.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.