Prehrambene dobrobiti industrijske konoplje

Domace veganske energetske proteinske kuglice sa zobi, orasastim plodovima, datuljama, susenim vocem, sjemenkama lana i konoplje
Copyright (c) 2020 Life morning/Shutterstock. No use without permission.

Ističe se svojim sastavom jer sadrži proteine, zdrave masnoće, vitamine i  minerale. Industrijska konoplja nema psihoaktivno djelovanje jer sporni tetrahidrokanabinol sadrži tek u tragovima. Tu su i vitamin E, fosfor, kalij, natrij, kalcij i željezo. Sadržaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina ima pozitivan učinak na kožu jer primjerice ulje od sjemenki konoplje ublažava iritaciju i osjećaj svrbeža. Osim toga, omega-3 masne kiseline čuvaju zdravlje mozga i poboljšavaju pamćenje i moždane funkcije. Vlakna pogoduju zdravoj probavi, a gama-linolenska kiselina čuva zdravlje kose, kože i noktiju, pospješuje rad metabolizma i sagorijevanje masnoća. Unosom sjemenki konoplje ili njihovih proizvoda može se poboljšati krvni tlak.

Kako konzumirati super zdrave sjemenke

U kuhinji se sjemenke konoplje mogu koristiti kao dodatak salatama, varivima, smoothiejima ili zobenim kašama. I običan jogurt obogatit će svojim orašastim okusom. Zbog proteina koje sadrže, često su na jelovniku vegana i vegetarijanaca. Od sjemenki se može proizvesti i mlijeko, a u mljevenom obliku koriste se kao alternative za uobičajene vrste brašna pa se od njih priprema kruh ili neki drugi pekarski proizvodi, slastice i kolači. Sjemenke konoplje ostavljaju dug osjećaj sitosti i potiču probavu pa ih je dobro jesti i za reguliranje ili održavanje zdrave tjelesne težine. Preporučuje se čuvati ih na hladnom i suhom mjestu. Uz to, reguliraju šećer u krvi, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju loš kolesterol. Sve popularniji proizvod na tržištu je i ulje konoplje koje je idealno kao začin za salate, umake i slična hladna jela. Nije preporučljivo zagrijavati ga jer termičkom obradom gubi na ljekovitim i vrijednim nutritivnim svojstvima pa se u pravilu dodaje u gotova jela i obroke, a može se konzumirati i žličica dnevno za zdravlje.

Ulje i sjemenke konoplje u zdjelicama
Copyright (c) 2019 Prostock-studio/Shutterstock. No use without permission.

Ekskluzivno ulje u spar trgovinama

Oljuštene sjemenke najčešće se jedu svježe kao međuobrok. Svijetlozelene su boje i orašastog mirisa i okusa. Sjemenke konoplje nemaju gluten, laktozu i lako su probavljive. Neoljuštene se mogu konzumirati sirove, ali je najbolje namočiti ih preko noći. Hrskave su i okusom također podsjećaju na orašaste plodove. U SPAR-u i INTERSPAR-i dostupno je BIO ulje domaće hrvatske proizvodnje koje nastaje hladnim prešanjem sjemena konoplje. Croaticanna ulje konoplje ima nizak udio soli, proizvodi se od sjemenki iz strogo kontroliranih ekoloških uvjeta i pogodno je za vegane.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.