Pravilno spremite i zadržite svježinu namirnica

jabuke u hladnjaku
Copyright (c) 2020 kravik93/Shutterstock. No use without permission.

Kad kupujemo svježe namirnice, cilj nam je što dulje zadržati njihovu svježinu. Pravilnim pospremanjem, ali i kombiniranjem s drugim namirnicama to ćete lako postići. Važno je voditi računa o namirnicama koje se mogu držati jedna do druge, a koje bi trebalo izbjegavati, na kojoj polici hladnjaka ih držati i trebate li ih uopće držati u hladnjaku. Donosimo savjete za sve!

 

Hladnjak ili ne

Nakon kupnje, vjerojatno vam je uobičajena praksa oprati namirnice i spremiti ih u hladnjak. Dok će neke namirnice dobro podnijeti stajanje u hladnjaku, druge biste ipak trebali držati izvan. Jabuke, meso (obvezno!), kruške (nakon što dozriju), citrusi, đumbir, lisnato i korjenasto povrće dobro će podnijeti stajanje u hladnjaku. Luk, češnjak, krastavac, krumpir, bundeve bolje je držati na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu. Što se tiče pranja, lisnato povrće i začine poput bosiljka izbjegavajte prati nakon kupnje jer će tako izgubiti vlagu. Bolje ih je umotati u papirnati ručnik ili staviti u zip vrećicu, a operite ih neposredno prije korištenja.

krumpir i luk
Copyright (c) 2020 Trong Nguyen/Shutterstock. No use without permission.
otvoren hladnjak pun povrca
Copyright (c) 2020 Andrey_Popov/Shutterstock. No use without permission.

Pravila za kombiniranje

Određene namirnice prirodno otpuštaju plin etilen koji utječe na brže truljenje namirnica osjetljivih na taj plin. Stoga biste trebali izbjegavati držati blizu namirnice koje jače otpuštaju etilen i one koje su osjetljive na njega. Jabuke, avokado, marelice, kruške, luk, rajčice, nektarine, šljive i slično otpuštaju veće količine etilena pa ih spremite odvojeno. Brokula, prokulice, mrkva, krumpir, cvjetača, patlidžan, krastavac, lisnato povrće i slično osjetljivi su na etilen pa biste ih trebali odvojiti od prethodno navedenih namirnica. Paprika, citrusi, češnjak, gljive, ananas nisu osjetljivi niti ispuštaju etilen pa ih možete kombinirati i s prvom i s drugom skupinom.

 

Na koju policu smjestiti

Donja ladica u hladnjaku namijenjena je čuvanju voća i povrća koje je prethodno oprano. Namirnice svakako prije umotajte ili u papirnati ručnik ili u plastičnu vrećicu s rupicama. U istu ladicu možete spremiti i začinsko bilje koje umotajte u vlažan papirnati ručnik. Na najnižu policu spremite svježe meso i ribu koje ste stavili u zatvorene posude. Na taj se način mirisi neće miješati s ostalim namirnicama i izbjeći ćete curenje sokova po ostatku hladnjaka. Najviša i srednja polica rezervirane su za namirnice koje ćete uskoro konzumirati, poput gotovih obroka, sireva, pakirane hrane i slično. Držite ih u hermetički zatvorenim posudama.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.