Pozitivne strane zamrzavanja hrane

Zamrzavanje hrane može produljiti život namirnici i pomoći da se očuvaju hranjivi sastojci. Postupak zamrzavanja ne uništava hranjive vrijednosti hrane. Štoviše, nutricionisti se slažu da je hranjivija namirnica koju smo zamrznuli u vrijeme kad prirodno sazrijeva, nego ona kupljena van sezone koja je sazrela u umjetnim uvjetima.

Meso i riba

U hrvatskim domaćinstvima najčešće se zamrzava svježe meso. Preporuka je potrošiti zamrznuto meso u roku do 10 mjeseci. Kad je u pitanju riba – najbolje bi bilo svježu ribu očistiti, izvaditi iznutrice i dobro posušiti prije zaleđivanja. Tako zamrznutu ribu najbolje je potrošiti u roku od tri mjeseca. Zamrznutu hranu treba sigurno i zdravo odmrznuti. Polagano i postupno odmrzavanje ključno je kod mesa i ribe. Najbolje bi bilo zamrznute komade staviti u posudu i ostaviti u hladnjaku da se odlede večer prije nego što ih planirate ispeći.

Voće i povrće

Hlađenje, odnosno držanje voća i povrća na niskim temperaturama najčešći je način skladištenja jer se na taj način usporava prirodni proces kvarenja svježih namirnica. Neke vrste povrća kvare se vrlo brzo nakon ubiranja, a zamrzavanje može to spriječiti i očuvati namirnicu. Kod nas se često zamrzavaju mahune, grašak i grah koje je dobro kratko prokuhati u kipućoj vodi ili blanširati prije nego što se stave u zamrzivač. Ovako zamrznute mahunarke najbolje bi bilo potrošiti u roku osam mjeseci. Od voća, pak, na led se najčešće stavljaju bobice poput borovnica, malina, kupina i ribiza koje ne gube svoje hranjive tvari ako se potroše u roku 10 mjeseci od zamrzavanja.

Gotova jela

Zamrznuti možete i već gotova jela poput juha, variva, punjenih paprika ili sarmi. Takve obroke bilo bi najbolje potrošiti do mjesec dana nakon zaleđivanja. Zalediti možete i svježe iscijeđeni sok BIO limuna. Ocijedite limunov sok i ulijte ga u posudice za led i potrošite u roku od tri mjeseca. Kockica limunova soka, decilitar do dva mlake vode i žličica meda brzi je i osvježavajući napitak za početak dana koji će vam dati energiju.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.