Postanite majstori čuvene coleslaw salate

narezani svjezi kupus
Copyright (c) 2020 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Salata od kupusa, celera i mrkve ili širom svijeta poznata kao coleslaw spada među najpopularnije hladne priloge na svijetu. Slavni recept korijene vuče iz drevnog Rima kad su kupus često jeli u kombinaciji s jajima, octom i drugim začinima, a značajan utjecaj imali su kasnije Nizozemci, osobito oni koji su se doselili u New York početkom 18. st. i donijeli recept sa sobom u Ameriku. Današnji naziv za salatu inspiriran je starim nizozemskim pojmom „koolsla“, koji su prilagodili američkom jeziku. Prvi recepti iz 1770. g. uključivali su nasjeckani kupus, ulje, ocat i rastopljeni maslac. Ipak, unaprijeđena verzija salate kakva se i danas najčešće priprema osvanula je pojavom majoneze u 18. st. kad je salata doživjela pravu revoluciju okusa. U Americi je salata stekla neviđenu popularnost i postala tradicionalni prilog uz jela s roštilja. Danas postoji mnogo varijanti ove salate diljem svijeta, ali jedan je sastojak konstanta koja se nikada ne mijenja. To je naravno kupus!

Super povrće

Kupus je namirnica koja sadrži antioksidanse, minerale i vitamine, od kojeg izdvajamo vitamin C i vitamin K. Konzumacija ovog povrća doprinijet će zdravlju probavnog sustava zbog vlakana koje sadrži, a kalij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. Zbog impresivnih nutritivnih značajki zaslužuje biti na jelovniku tijekom cijele godine.

 

coleslaw salata
Copyright (c) 2020 Maliflower73/Shutterstock. No use without permission.
coleslaw salata sa skampima
Copyright (c) 2020 MariaKovaleva/Shutterstock. No use without permission.

Jednostavan, a preukusan klasik

Glavni sastojci originalnog recepta uključuju zeleni kupus, celer i mrkvu. Kremasti umak na bazi majoneze može se doraditi s malo jogurta ili kiselog vrhnja i octa ili limunova soka te eventualno malo šećera. Od začina u salatu još treba dodati papar i sol. Preporučuje se napraviti je večer prije konzumacije, važno je da odstoji u hladnjaku kako bi povrće otpustilo sokove i malo omekšalo. Ovu hladnu poslasticu najbolje je kombinirati uz pečeno meso, recimo marinirana pileća krila i batake, pohano meso, izvrstan je dodatak hamburgerima, hot dogovima, sendvičima, kuhanim kobasicama, tortiljama

Moderne varijacije na temu

Salata od kupusa vrlo je zahvalna i fleksibilna po pitanju dodavanja drugih sastojaka. Tako danas postoje nebrojene varijacije i često se priprema s tjesteninom ili komadima pečene piletine, a umjesto zelenog kupusa, gotovo bez ikakve razlike, može se koristiti i ljubičasti. Svi oni koji paze na unos kalorija mogu izbaciti majonezu i umak temeljiti na jogurtu ili jednostavno limunovu soku. Jabuka, orasi, grožđice, senf, tikvica, kelj, pa čak i kozice. Toliko je sastojaka koji se odlično slažu s kupusom da teško možete pogriješiti. U slast!

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.