Polako do super ukusnog obroka

jelo u loncu za sporo kuhanje
Copyright (c) 2016 sherwood/Shutterstock. No use without permission.

Metoda sporog kuhanja podrazumijeva kuhanje duže od 3 sata, stabilnu, konstantnu nisku temperaturu i kvalitetnu izmjenu mirodija i začina među namirnicama i začinima. Iako se 50-ih godina prošlog stoljeća na tržištu prvi put pojavio slavni električni aparat stvoren za ovaj način kuhanja pod nazivom „slow cooker“, činjenica je da je sama tehnika pripreme hrane seže daleko u povijest kad su ljudi satima pripremali svoje glavne obroke uz osnovne izvore topline.

Posebno sočni rezultati

Sporo kuhanje ima nekoliko prednosti od kojih je svakako i kvaliteta okusa jela. Hrana je mekana i sočna zahvaljujući sporom krčkanju na niskim temperaturama i poklopcu koji zadržava vlagu unutar posude, odnosno recirkulaciji topline.

piletina i krumpir u loncu spremni za kuhanje
Copyright (c) 2016 Natali LaRush/Shutterstock. No use without permission.
prazni lonci za kuhanje
Copyright (c) 2019 Arina P Habich/Shutterstock. No use without permission.

Recept diktira mjesto kuhanja

Ako niste ljubitelj slow cookera i više njegujete tradicionalnije metode kuhanja, a opet voljeli biste si priuštiti ovako kvalitetan način pripreme jela, nekoliko je stvari koje biste trebali primijeniti. Najprije je važno odabrati dobar recept za ovakav način pripreme jela. Sarme, kiseli kupus, punjene paprike, gulaši i variva, veliki komadi mesa s povrćem… Recepata stvorenih za ovakav način kuhanja je mnogo. Naravno, o samom receptu ovisi trebate li jelo pripremati u pećnici ili na štednjaku, a i tako ćete znati koji lonac koristiti.

U čemu kuhati?

Za kuhanje na štednjaku, dakle na direktnoj vatri, trebat ćete lonac s dvije drške i staklenim poklopcem, po mogućnosti od nehrđajućeg čelika ili aluminija. Na štednjaku vrlo jednostavno možete regulirati jačinu vatre, dok je za pripremu jela u pećnici najbolje koristiti posude za kuhanje koje ravnomjerno raspoređuju temperaturu. Lonci od lijevanog željeza ili oni keramički trebali bi biti sasvim u redu. Prije stavljanja mesa u pećnicu važno ga je prije kratko ispeći na štednjaku dok ne dobije smeđu boju, a zatim slobodno možete dodati predviđeno povrće i začine te obavezno tekućinu poput vina, vode ili temeljca. U pravilu tehnika sporog kuhanja ne zahtijeva puno vode, jer se hrana kuha vrlo sporo, ali vi ćete ipak trebati dodati malo više tekućine da bi meso postalo savršeno mekano i sočno.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.