Ruby čokolada – trendy čokolada nastala tek 2017.
Uz tamnu, mliječnu i bijelu čokoladu, ruby čokolada predstavlja četvrtu vrstu čokolade, a kada ju je na tržište plasirala švicarska konditorska kompanija Barry Callebaut, ruby čokolada poružičastila je svijet.
Ružičasta čokolada
Ime je dobila po karakterističnoj ružičastoj boji, a kiselkastog je okusa koji podsjeća na voće poput malina ili borovnica. Okus i aroma ruby čokolade opisuju se kao spona između voćne slatkoće i kiselosti.
Čokolada „zamotana“ u voće
Po sastavu je najsličnija bijeloj čokoladi jer obje u sebi sadrže kakaov maslac i mlijeko u prahu, za razliku od tamne i mliječne čokolade koje sadrže zrna kakaa. Iako je proces dobivanja ruby čokolade poslovna tajna, stručnjaci pretpostavljaju da se pri proizvodnji ružičaste čokolade koriste zrna kakaa kojima se fermentacija i faza sušenja prekidaju ranije kako bi se postigla vibrantna ružičasta boja.
Idealna uz sir
Ruby čokolada se zbog jedinstvenog kiselkastog okusa najbolje sljubljuje s jačim okusima, pa se tako fantastično uklapa u cheesecake, a odlično odgovara i voćnim tortama te kolačima koji sadrže orašaste plodove poput badema, lješnjaka i pistacija. No, upotreba ruby čokolade nije ograničena samo na pripremu slastica jer se može koristiti sa začinima poput cimeta, papra, čak i wasabija.
Osim uz slatke okuse, kiselost ruby čokolade odlično prija i uz slane sireve, pa je rado viđena na sirnim platama jačeg okusa poput onih s camembertom, gorgonzolom ili roquefortom.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.