rubi cokolada trgana
Copyright (c) 2019 Plateresca/Shutterstock. No use without permission.

Ruby čokolada – trendy čokolada nastala tek 2017.

Uz tamnu, mliječnu i bijelu čokoladu, ruby čokolada predstavlja četvrtu vrstu čokolade, a kada ju je na tržište plasirala švicarska konditorska kompanija Barry Callebaut, ruby čokolada poružičastila je svijet. 

roza rubi cokolada
Copyright (c) 2019 Yulia Furman/Shutterstock. No use without permission.

Ružičasta čokolada

Ime je dobila po karakterističnoj ružičastoj boji, a kiselkastog je okusa koji podsjeća na voće poput malina ili borovnica. Okus i aroma ruby čokolade opisuju se kao spona između voćne slatkoće i kiselosti.

Čokolada „zamotana“ u voće

Po sastavu je najsličnija bijeloj čokoladi jer obje u sebi sadrže kakaov maslac i mlijeko u prahu, za razliku od tamne i mliječne čokolade koje sadrže zrna kakaa. Iako je proces dobivanja ruby čokolade poslovna tajna, stručnjaci pretpostavljaju da se pri proizvodnji ružičaste čokolade koriste zrna kakaa kojima se fermentacija i faza sušenja prekidaju ranije kako bi se postigla vibrantna ružičasta boja. 

tubi cokolada u zdjelici
Copyright (c) 2022 anna.argentuma/Shutterstock. No use without permission.
torta od rubi cokolade
Copyright (c) 2021 HedvikaMichnova.jpg/Shutterstock. No use without permission.

Idealna uz sir 

Ruby čokolada se zbog jedinstvenog kiselkastog okusa najbolje sljubljuje s jačim okusima, pa se tako fantastično uklapa u cheesecake, a odlično odgovara i voćnim tortama te kolačima koji sadrže orašaste plodove poput badema, lješnjaka i pistacija. No, upotreba ruby čokolade nije ograničena samo na pripremu slastica jer se može koristiti sa začinima poput cimeta, papra, čak i wasabija.

Osim uz slatke okuse, kiselost ruby čokolade odlično prija i uz slane sireve, pa je rado viđena na sirnim platama jačeg okusa poput onih s camembertom, gorgonzolom ili roquefortom. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.