Pastrva – čisto zdravlje na jelovniku

peceni filei pastrve s umakom od maslaca, cesnjaka, limuna i persina
Copyright (c) 2018 AS Food studio/Shutterstock. No use without permission.

Pastrva je poznata po tome da živi isključivo u čistim vodama i to je jedna od njezinih najvećih prednosti jer za razliku od nekih drugih vrsta riba, pastrve ne mogu preživjeti u kontaminiranim vodama. Uglavnom žive u hladnim i bistrim rijekama ili jezerima zbog čega predstavljaju visokokvalitetan obrok. Selenij koji sadržava pastrva dobar je zbog antioksidativnih svojstava za organizam, a kalij pospješuje rad metabolizma i živčani sustav. Posebno još treba istaknuti vitamine skupine B, najviše B12 i B6, te uvijek poželjan vitamin D, a bogata je kalcijem i fosforom. Konzumacija ove riječne ribe ima određene prednosti, između ostalog povećava mentalnu aktivnost, niskokalorična je, a bogata nutrijentima, što znači da je odličan izbor i za sve one koji pokušavaju izgubiti na težini na zdrav, ali i ukusan način.

Od adekvatnog tretmana do ukusnih kombinacija

Pri kupnji, kao i kod ostale svježe ribe, najvažnije je provjeriti ima li riba bistre oči, a svježa svakako treba imati ugodan miris i čvrsto meso. Prepoznatljiva je po pjegama na koži i to je jedna od glavnih razlika od lososa s kojim se često uspoređuje jer imaju puno zajedničkih nutritivnih vrijednosti. Može se peći na žaru ili tavi, poširati i pržiti. Poznate su i delicije od dimljene pastrve, a najčešće se kombinira s raznim povrćem, krumpirima, rižom, zelenom salatom. Umak od vrhnja ili limuna, naranče ili klasična marinada od maslinova ulja, peršina i češnjaka dodatno može obogatiti zalogaje ove slatkovodne ribe. Potrebno ju je držati u hladnjaku, odnosno u zamrzivaču ako ju ne mislite konzumirati unutar dva dana od kupnje i najbolje ju je pritom dobro omotati u plastičnu foliju. Zamrznutu je najbolje otopiti u hladnjaku preko noći, izbjegavajte to raditi na sobnoj temperaturi.

Svjeza kalifornijska pastrva sa zacinima i sastojcima za kuhanje
Copyright (c) 2020 Ala Shauratskaya/Shutterstock. No use without permission.

Razlike i sličnosti s lososom

Iako možda izgledom podsjeća na losos, za razliku od njega blagog je okusa tako da je definitivno bolji izbor za sve one koji ne preferiraju intenzivan riblji okus u jelima. I pastrva i losos potječu iz iste obitelji riba, ali je pastrva riječna riba, a losos morska. Losos je dugačak i vitak, dok pastrva ima zaobljenije crte od glave do peraje i rep četvrtastog ili konveksnog oblika. Meso lososa je masnije i  široko poznato po svojoj narančastoj boji, dok meso pastrve varira od bijele, ružičaste do narančaste boje. Razlog zbog kojeg ćete možda češće birati pastrvu jest što ima manje kalorija od lososa. I jedna i druga riba sadrže veće količine omega- 3 kiselina i proteina i obje ribe su dobar izbor za reguliranje metabolizma.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.