Otkrijte tajne kulinarskih majstora

Svojim gostima uvijek želimo poslužiti samo najbolja jela pripremljena u stilu kulinarskih majstora. A takva priprema kulinarskih remek-djela sa sobom nosi i dozu mašte u kojoj sanjarimo da će nam jela ispasti savršeno, poput onih u luksuznim restoranima. Posebno kod ljubitelja kuhanja koji pri tome često vole i eksperimentirati te isprobavati nove okuse. No ponekad priprema može otići u krivom smjeru i sav naš trud padne u vodu jer jela ne ispadnu onako kako smo željeli. Srećom, tu su vrsni kulinarski majstori koji otkrivaju svoje tajne kako bi i jela pripremljena kod kuće bila u rangu onih iz luksuznih restorana.

Osnovna pravila

Pravilo broj jedan kad je riječ o pripremi hrane, kojeg se drže i najveći kulinarski majstori, svježe su namirnice. S njima će i provjereni recepti ispasti još bolje i ukusnije. Drugo važno pravilo je poznavanje načina i vremena pripreme određene namirnice. No ponekad niti odabir namirnica niti poznavanje načina pripreme neće biti dovoljni za vrhunske rezultate. Tada na red dolaze tajne kulinarskih majstora. Neke smo od njih već usvojili, za neke možda jednom čuli i na njih zaboravili, a neke tek čekaju da ih otkrijemo. A baš ti savjeti i tajne mogu sasvim obično jelo pretvoriti u neodoljivu deliciju, a vama olakšati kuhanje.

Tajni dodaci

Kulinarski majstori znaju da je ponekad nužno u namirnice dodati i „tajni“ sastojak koji će olakšati pripremu. Dizano tijesto koje će biti mekano, mirisno i savršeno pečeno dobit ćete dodate li u tijesto, zajedno s osnovnim sastojcima, žlicu maslinova ulja ili malo konjaka. A luk neće biti gorak narežete li ga i prelijete kipućom vodom. Čvrsti snijeg od bjelanjaka koji će uspjeti baš svaki put dobit ćete ako u ohlađene bjelanjke dodate malo limunova soka. No za žumanjke vrijedi obrnuto pravilo – sobna temperatura i malo šećera dat će najpjenastije žumanjke.

Savršene teksture i okusi

Kad govorimo o jajima, ne možemo ne spomenuti kajganu koja često zna biti problem. Kulinarski majstori savjetuju da u razmućena jaja dodamo dvije žlice vode jer će tako kajgana biti izdašnija i pjenastija. Sočno meso hrskave korice dobit ćete premažete li ga prije pečenja tankim slojem meda. A za ukusnu perad tajna majstora krije se u mješavini maslinova ulja i senfa u kojoj se marinira između 20 i 30 minuta. Jetra pečena na naglo često znaju ispasti žilava, a to ćete spriječiti ako ih prije pečenja pospete s malo šećera. Još jedna tajna kulinarskih majstora koja će itekako olakšati kuhanje je dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuha riža. Na taj način ćete zauvijek zaboraviti kako je to kad se riža zalijepi za dno lonca.  

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.