
Odmorite tijelo: Dajte priliku namirnicama bez glutena i laktoze!
Ne morate biti osjetljivi na gluten i laktozu da bi vam jednostavno loše utjecali na probavu ili opteretili metabolizam. Svima nam je poznat onaj osjećaj napuhanosti i težine u tijelu, što zbog prejedanja, što zbog jednostavno teške hrane.
Kako bismo vam olakšali potragu za namirnicama koje nemaju gore spomenute sastojke, predlažemo vam da pročitate iduće retke…

Bez glutena
Poznato je da gluten, čak i kod osoba koje nisu osjetljive na njega, zna opteretiti probavu i metabolizam. Jednostavno postane pretežak, naročito u situaciji kada je probava već na „udaru“ teže hrane, pogotovo nakon blagdanskog uživanja. Kako biste rasteretili svoje tijelo i pružili mu malo odmora, pokušajte u prehranu uvesti neke bezglutenske namirnice. Tako obično pšenično brašno možete zamijeniti brašnom od badema ili tapioke. Klasične žitarice koje sadrže gluten zamijenite amarantom, ječmom, kvinojom ili prosom.
Prirodne su, bez glutena, i grahorice poput graha, slanutka i leće te orašasti plodovi, kao što su bademi, orasi, lješnjaci i pistacije.
Tjestenina je najčešće glavni izvor glutena, stoga birajte tjesteninu označenu kao gluten free ili napravljenu od riže ili kukuruza.
Također, danas na policama trgovina možete pronaći velik izbor bezglutenskih namirnica koje će vam olakšati planiranje prehrane. U SPAR i INTERSPAR trgovinama možete ih pronaći pod oznakom SPAR free from.
Bez laktoze
Kada se poželite odmoriti od laktoze, a želite i dalje piti mlijeko, birajte bademovo, sojino, zobeno, kokosovo ili rižino. Sir također možete pronaći u obliku bez laktoze i najčešće je biljnog podrijetla, baš kao i maslac.
Ako volite sladoled, možete nabaviti one koji se baziraju na voću poput šerbeta ili pak na bazi mlijeka od badema, kokosa ili zobi.
Uživanje u hrani ne mora biti ograničeno jer na policama SPAR i INTERSPAR trgovina možete pronaći više od 60 proizvoda s oznakom SPAR free from koji ne sadrže gluten i laktozu!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.
