Copyright (c) 2020 levelupart/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 levelupart/Shutterstock. No use without permission.

Odaberite pravu masnoću za grill

Uz pravilan odabir masnoće za grill spriječit ćete lijepljenje namirnica, ali i dati im istančanu aromu. Međutim, nije svaka masnoća prikladna za rešetke roštilja. U određenim slučajevima pojedine vrste naći će se tek u marinadi, dok one druge možete koristiti za premazivanje rešetki. Kad birate masnoće, važno je voditi računa o njezinu stupnju dimljenja, odnosno važno je odabrati masnoću koja ima što viši stupanj dimljenja. Također, nemojte pretjerivati s količinom masnoće kojom premazujete rešetku jer će inače curiti na ugljen i stvoriti dim koji nikako ne želite jer će namirnicama dati pomalo neugodnu aromu. Komadić slanine definitivno je klasik, ali isprobajte i neke nove favorite.

Copyright (c) 2021 dkAU/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 dkAU/Shutterstock. No use without permission.

Svinjska mast

Ova je vrsta masnoće, točnije komadić masnoće od slanine, nezaobilazan saveznik svake pripreme roštilja. Savršen je izbor jer će spriječiti lijepljenje namirnica, ali i svakoj namirnici dati posebnu aromu. Posebno je pogodna za krtije komade mesa kojima će dati potrebnu sočnost i mekoću.

Suncokretovo ulje

Iako se najčešće nalazi u marinadama, ovo je ulje pogodno i za premazivanje rešetki. Budući da ima visoku točku dimljenja, dobro će podnijeti visoke temperature, neće zagorjeti i spriječit će lijepljenje namirnica. Suncokretovo ulje najlakše ćete na rešetku nanijeti komadićem papirnatog ručnika ili krpice koje ćete lagano natopiti uljem. Očišćenu rešetku premažite uljem, a zatim ju zagrijte pola sata kako bi se zagrijalo na idealnu temperaturu.

Copyright (c) 2015 AnnaKonda/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 AnnaKonda/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2021 katrin.plvd/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 katrin.plvd/Shutterstock. No use without permission.

Maslinovo ulje

Za razliku od suncokretovog, ovu vrstu ulja ograničit ćemo samo na uporabu u marinadama. Dobro podnosi visoke temperature pa ga svakako iskoristite za mariniranje mesa i povrća, ali zbog rijetke teksture izbjegavajte ga nanositi na rešetke. Dodatnu aromu namirnicama dat ćete umočite li grančicu ružmarina u maslinovo ulje i njome ih premazujete. Gotove namirnice dobit će još bolji okus pikantirate li ih s malo maslinova ulja.

Kokosovo ulje

Iako ne toliko uobičajeno, dobro će se snaći i u marinadama i kao premaz za rešetke. Koristite li ga za premazivanje rešetki, postupak je isti kao sa suncokretovim uljem. U marinadi će se posebno dobro slagati s piletinom ili ribom. Njime za poseban okus premažite odreske, ali i povrće koje nakon sloja kokosova ulja okupajte omiljenim začinima. Bit ćete nam zahvalni!

Copyright (c) 2015 MaraZe/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2015 MaraZe/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2018 etorres/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 etorres/Shutterstock. No use without permission.

Ghee maslac

Zahvaljujući visokoj točki dimljenja i pročišćenosti, ghee maslac savršen je za grillanje. Poznati chefovi preferiraju ga jer smatraju da bolje upija aromu dima, a to je cilj svake pripreme namirnica na roštilju, zar ne? Dobro se slaže s mesom, a još bolje sa sirom kojem će dati posebnu aromu i raznim povrćem. Svakako ga iskoristite kod pripreme steakova jer će im dati onu finu koricu.

Sve za najbolji roštilj pronađite na stranici Spar Home of BBQ

 

*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.