Novi stil prehrane: fleksitarijanstvo

Veganski izvor proteina - grah, leca, orasasti plodovi, brokula spinat i sjemenke
Copyright (c) 2017 nadianb/Shutterstock. No use without permission.

Fleksitarijanci naglasak u prehrani stavljaju na namirnice biljnog porijekla. To znači da na tanjurima dominira povrće, no povremeno su dozvoljeni i meso i riba. Upravo zato bi ih se moglo nazvati i „poluvegetarijancima“. Naravno, s obzirom na to da je i voće biljnog porijekla, dosta je zastupljeno u jelovnicima fleksitarijanaca. Iz samoga naziva ovog tipa prehrane može se zaključiti da je tajna u fleksibilnosti. Drugim riječima, niti jedna skupina namirnica ne zabranjuje se i tajna je u umjerenosti. Meso nije zabranjeno već je dozvoljeno u manjim količinama jer je ipak važan izvor proteina koji čuvaju zdravlje mišića. Kako se s jedne strane preporučuje smanjivanje unosa mesa, tako se s druge strane savjetuje češća priprema jela od graha, leće, slanutka i tofua. Kao i u svakoj prehrani, zbog zdravlja je važna balansiranost, raznovrsnost i dobra kombinacija namirnica u jelima.

Čemu se daje prednost na tanjuru

Prehrana koja se temelji na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i voću povoljno djeluje na organizam i održavanje optimalne tjelesne težine. Također, ovo je tip prehrane koje osim pozitivnog učinka na smanjenje tjelesne mase, osigurava niži krvni tlak i bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava. Cilj je bez prevelikog odricanja doprinijeti zdravlju cijelog organizma i zadržati dobar odnos prema hrani. Donošenje novih prehrambenih odluka zapravo treba biti usmjereno na svježe voće i povrće, žitarice i mliječne proizvode. Važan segment čine i orašasti plodovi i sjemenke, jer sadrže omega-3 masne kiseline te magnezij, cink i vitamin E. Sjemenke i orašasto voće lako možete uklopiti u salate, juhe i variva koji trebaju biti dio vaše redovite prehrane. Prema količini mesa koju pojedu kroz tjedan, fleksitarijanci se dijele na 3 razine. Početnici pojedu oko 750 g mesa, napredni oko 500 g mesa na tjedan, a stručnjaci samo 250 g mesa tjedno. Umjesto mesu, prednost daju mahunarkama koje sadrže vlakna, kalij, magnezij, folate i željezo.

Salata od pira s pecenom ciklom, crvenim lukom, pestom od rukole i mijesanim sjemenkama
Copyright (c) 2019 Nicoletta Fornaro/Shutterstock. No use without permission.

Ideje za bezmesni jelovnik

Promjene nikada nisu jednostavne i nije preporučljivo raditi nagle oštre rezove ni u čemu pa tako ni u prehrani. Dobar uvod u fleksitarijanstvo može biti uvođenje jednog bezmesnog dana u tjednu, npr. bezmesnog ponedjeljka. Bezmesni ponedjeljak mali je pokret koji potiče ljude na poboljšanje osobnog zdravlja i zdravlja planeta. Naime, neke stručne procjene ukazuju na to da bi se godišnja emisija štetnih plinova smanjila za 1,0 gigatona kad bi cijelo stanovništvo usvojilo tu naviku. Naravno, to ne mora biti ponedjeljak, s novim zdravim navikama možete krenuti već sutra, a uz pomoć robne marke SPAR Veggie planiranje jelovnika može biti lakše. Naravno, svježe voće i povrće, osobito ono domaćeg porijekla iz Vrtova Hrvatske više je nego prigodno za fleksitarijanske ukusne obroke, a što se tiče ideja za bezmesne jelovnike, brojni recepti na ovoj stranici mogu biti ne samo inspiracija već i svojevrsni vodič.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.