svjezi bosiljak u tegli

Nema do svježeg začinskog bilja

Za optimalan rast i razvoj bilja ključno je poznavati potrebe i zahtjeve svake pojedine vrste začina. Svježi aromatični listići nadohvat ruke od neprocjenjive su vrijednosti u svakodnevnoj pripremi jela, a u SPAR-u je moguće nabaviti kvalitetno raznoliko začinsko bilje po svačijem ukusu. U nastavku donosimo korisne savjete za idealnu poziciju, tlo, izloženost suncu, zalijevanje.

osoba drzi zacinsko bilje u teglici

Kada plastika, a kada terakota

Za početak, važno je ne pretjerivati s količinom biljaka u teglama i omogućiti im dovoljno prostora za rast. U standardnoj žardinjeri od 60 cm idealno bi bilo posaditi do 3 vrste začina. Važno je kombinirati sorte koje traže iste uvjete. Peršin, metvica i mažuran vole vlažno tlo pa za njih birajte žardinjere od terakote. Bosiljak, ružmarin i timijan bolje uspijevaju u plastičnim posudama koje ne zadržavaju vlagu. Svima omogućite posude koje imaju drenažne otvore jer ako je korijenje biljaka neprestano potopljeno, može doći do truljenja. Osim toga, višak vode zatvara zračne džepove u tlu.

Jedan od uvjeta: Izloženost suncu

Većina biljaka preferira sunčanu stranu balkona ili prozora. Među njima je i bosiljak čije je sjemenke najbolje posaditi prije vrućina, u svibnju i to u vlažnu običnu zemlju na dubinu od 5 mm. Zalijevajte ga kad primijetite da je zemlja suha i čuvajte od vjetra i propuha. Slobodno pokidajte listiće s vremenom i ako ih ne trebate jer to potiče njegov rast. Peršin nije kompliciran za uzgoj, a traži sunčano mjesto. Ipak, pripazite da nije blizu radijatora ili klima uređaja. S obzirom na dugo korijenje, odaberite dublju posudu. Ružmarin treba puno sunca i topline. Ima snažno korijenje tako da odmah odaberite veliku posudu. Za uspješnu sadnju vlasca trebat ćete vlažnu humusnu zemlju i dosta sunčeve svjetlosti, a menta vrlo lako nadvlada ostale vrste tako da je najbolje ne miješati ju s ostalim začinima. Voli sunce i vlažno humusno tlo. Slobodno ju češće zalijevajte, ali nemojte natopiti zemlju.

zasadeno zacinsko bilje u teglama

Ne pretjerujte s količinom

U svakom slučaju, ne treba pretjerivati sa sadnjom previše vrsta odjednom, usredotočite se na one sorte koje najčešće koristite pri kuhanju. Pri korištenju sadnica obavezno dobro zatisnite korijen biljke u zemlju jer im je to važno za uzimanje vode. Prvi puta nemojte biti štedljivi i uglavnom zalijevajte u jutarnjim satima kad nisu visoke temperature.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.