Najpopularniji hranjivi snack „to go“

Domace plocice od sirovog kokosa, brusnice, indijskog oraha
Copyright (c) 2018 Iryna Pospikh/Shutterstock. No use without permission.

Praktičan nadomjestak energije koji uvijek možete imati uz sebe i koji predstavlja idealan međuobrok, super su ukusne raznovrsne pločice od orašastih plodova, sjemenki i suhog voća. Ljubitelji čokolade vjerojatno će posegnuti za takvim zalogajima ili se odvažiti na domaću pripremu kvalitetnog mini obroka u kojem se mogu kombinirati brojni zdravi i slatki sastojci. Mogućnosti okusa su brojne, baš kao i prilike za konzumaciju. Važno je imati na umu da su pločice značajan izvor energije za organizam, ali nisu zamjena za glavna jela u danu. Idealno su rješenje kad se pojavi iznenadan osjećaj gladi i traži efikasno i brzo rješenje jer se nema vremena ili uvjeta za konkretno jelo. Prije treninga, na putovanju, na poslu, uglavnom u pokretu…

Domaće verzije po vlastitom ukusu

Dodatan val energije za trenutačne izazove i napore u danu osiguravaju nutritivne vrijednosti visoko kvalitetnih sastojaka kao što su bademi, oraščići, žitarice, kikiriki, grožđice, sušene marelice ili brusnice, datulje, tamna čokolada, cimet, med, zobene pahuljice, banane… Osim kratkog, ali slatkog užitka, pločice ovisno o svom sadržaju pružaju tijelu vrijedna nutritivna svojstva kao što su esencijalni minerali i vitamini, vlakna, proteini i antioksidansi. Ženama se obično preporučuje jednokratni unos od 200 kalorija, a muškarcima od 300 kalorija. Pločice se lako mogu pripremiti kod kuće uz pomoć blendera. Primjerice, sušene marelice i indijske oraščiće potrebno je usitniti u blenderu, uz dodataka agavinog sirupa, malo soli i žlicu kokosova maslaca dobro promiješati i poravnati na papiru za pečenje i staviti u duboko zamrzavanje na 60 minuta. Prije konzumiranja ćete ih trebati narezati na pločice.

razlicite granola plocice na pladnju
Copyright (c) 2019 Fascinadora/Shutterstock. No use without permission.

Pozitivni prehrambeni trendovi na policama SPAR-a

Rastući trend donošenja zdravijih odluka kad je riječ u prehrani pojavljuje se i na prehrambenom tržištu koje se maksimalno trudi prilagoditi potrebama i interesima kupaca. Briga za vlastito zdravlje i dobrobit nikada nisu bile izraženije zbog čega SPAR u svojoj ponudi nudi široku lepezu snack pločica raznih brendova, uključujući zdrave verzije na bazi prirodnih sastojaka bez ikakvih aditiva, konzervansa, dodanih rafiniranih šećera ili soli. Savršen primjer je Nutty BARica, brend koji stoji iza hit proizvoda koji su zahvaljujući projektu Startaj Hrvatska dospjeli na police velikog trgovačkog lanca i tako postali dostupni velikom broju kupaca i osviještenih konzumenata ovakvih proizvoda. Nutty BARice su pločice od orašida, sušenog voća i kikiriki maslaca, bez ikakvih umjetnih dodataka koje nose oznaku Živjeti Zdravo. Sportaši imaju specijalizirane proizvode s većim zalihama proteina u sklopu linije HIGH PROTEIN, s malo masti i ugljikohidrata, dok je veganima namijenjena linija proizvoda SUPERHERAW. Riječ je o BIO pločicama proizvedenima od sastojaka kontroliranog ekološkog porijekla.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.